Z badań statystycznych wynika, że nawet 75 proc. mieszkańców naszej planety może cierpieć na nietolerancję laktozy. Osoby uczulone na mleko po jego spożyciu skarżą się na takie dolegliwości jak biegunka, wzdęcia, ból brzucha, kolka, wymioty i nudności. Poza objawami żołądkowo-jelitowymi u pacjenta można również zauważyć typowo alergiczne symptomy: kaszel, obrzęk śluzówek nosa, duszności, pokrzywka i atopowe zapalnie skóry.
Innym zagrożeniem dla zdrowia, jakie może nieść ze sobą spożywanie mleka, jest niekorzystny wpływ na układ kostny. Mleko to bogate źródło wapnia, które jest podstawowym budulcem kości. Jak się jednak okazuje, pochodzący od krowy napój może wypłukiwać ten cenny pierwiastek z naszego organizmu.
Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili badania, w których wzięło udział 61 tys. kobiet i 45 tys. mężczyzn. Ich wyniki opublikowano na łamach czasopisma "American Journal of Epidemiology". Podczas eksperymentu uczestniczki były obserwowane przez 20 lat, natomiast uczestnicy przez 10 lat. Eksperci analizowali ich dietę pod kątem częstotliwości spożywanie mleka. Po zakończeniu badań okazało się, że osoby, które często sięgały po mleko, miały gorszą kondycję zdrowotną, niż ci, którzy pili je sporadycznie.
Szwedzcy naukowcy doszli do wniosku, że więcej niż trzy szklanki mleka wypijane w ciągu dnia przyczynia się do wypłukiwania wapnia z organizmu. Znaczne obniżenie stężenia tego składnika mineralnego zwiększa podatność na złamania oraz zaburza prawidłową pracę serca.
Badacze zauważyli również, że nadmierne spożywanie mleka nasila objawy stanów zapalnych, przyspiesza starzenie się organizmu, a nawet zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Jak stwierdzili naukowcy ze Sztokholmu, niezbędne jest wykonanie dalszych badań, które potwierdzą wyniki tej analizy.