Poznaj właściwości wody po gotowaniu brokułów
Nie od dzisiaj wiadomo, że warzywa powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie. Regularne spożywanie kapusty, pomarańczowej dyni, rukoli czy papryki wpłynie korzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Do listy zdrowych produktów można zaliczyć również brokuły. Te pyszne zielone warzywa są nie tylko niskokaloryczne, ale także zawierają witaminę A, C i K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, sód i żelazo.
Dietetycy z całego świata twierdzą, że najwięcej walorów zdrowotnych mają brokuły gotowane na parze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że woda pozostała po gotowaniu brokułów ma zaskakujące właściwości. Podczas gotowania cenna substancja występująca w niektórych warzywach kapustnych rozpuszcza się w wodzie. Ten związek to sulforafan – aktywny izotiocyjanian, który pomaga pozbyć się toksycznych substancji z organizmu.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Poza tym substancja ta wykazuje właściwości antynowotworowe. Brokuły, które gotujemy w wodzie, tracą sulforafan. Na szczęście ten cenny związek można pozyskać właśnie z tej wody. Dlatego warto ją wykorzystać do ugotowania sosu lub zupy. W ten sposób w pełni wykorzystamy właściwości odżywcze brokułów.
Naukowcy z University of Illinois w swoich badaniach potwierdzili, że picie wody po brokułach zmniejsza ryzyko rozwoju czterech groźnych nowotworów: raka jelit, prostaty, płuc i piersi. Poza tym spożywanie brokuł wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowego, obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi i chroni nas przed osteoporozą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.