Porost islandzki - nazywany również tarczownicą bądź płucnicą - powstaje w wyniku symbiozy grzybów z sinicami lub glonami. Można znaleźć go na drzewach, skałach i ziemi prawie na całym świecie. W Polsce objęty jest ochroną!
Składniki odżywcze porostu islandzkiego
Porost islandzki jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera wysokie stężenia witamin z grupy B, które są kluczowe dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.
Obecność kwasu foliowego czyni go niezastąpionym składnikiem diety kobiet w ciąży, pomagając zapobiegać wadom wrodzonym płodu. Zawarty w nim cynk jest z kolei niezbędny dla zdrowia skóry, włosów i paznokci; służy także wzmacnianiu układu odpornościowego i gojenia ran. Polisacharydy, kolejny ważny składnik porostu, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Syrop z porostu islandzkiego
Syrop z porostu islandzkiego ma właściwości łagodzące zapalenia, zwalczające bakterie oraz wirusy. Składniki w nim zawarte poprawiają działanie układu odpornościowego oraz wspomagają procesy regeneracyjne w ciele. Bywa używany jako środek łagodzący kaszel i dolegliwości gardła. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, może niwelować podrażnienia i zapalenia dróg oddechowych. Pomaga pozbyć się chrypki i uporczywego kaszlu.
Jego spożywanie zalecane jest nie tylko osobom przeziębionym, ale również tym, które narażone są na mechaniczne przeciążenie strun głosowych.
Dodatkowo porost islandzki korzystnie wpływa na procesy trawienne. Zmniejsza odczucie mdłości, pomaga w regulacji procesu trawienia, pobudza apetyt i jest pomocny w przypadku problemów z zaparciami.
Wysoka zawartość wartości odżywczych czyni go również doskonałym suplementem dla osób osłabionych, rekonwalescentów lub tych, którzy chcą w naturalny sposób wesprzeć swój układ odpornościowy.