Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Ulga dla trzustki i jelit. Rozbija trójglicerydy, wymiata złogi

57

Ta pikantna przyprawa o gorzkawym smaku doskonale sprawdza się w kuchni zarówno jako dodatek do ciast i chleba, ziemniaków, jak i do potraw mięsnych, rybnych czy gulaszu. Poza walorami smakowymi posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kminek do swojej diety.

Ulga dla trzustki i jelit. Rozbija trójglicerydy, wymiata złogi
Kumin to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie (Licencjodawca)

Kmin rzymski nazywany również kuminem to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. Możemy w nim znaleźć m.in. witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, wapń, mangan, fosfor, żelazo i cynk. Dobroczynne działanie tej aromatycznej przyprawy były wykorzystywane w medycynie naturalnej wiele wieków temu. Po kumin powinny regularnie sięgać szczególnie osoby skarżące się na biegunkę, przeziębienie, bezsenność, problemy trawienne, stan zapalny dróg oddechowych, zespół jelita drażliwego i niedokrwistość. Stała obecność kminu w codziennym jadłospisie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości tymolu pobudza produkcję żółci i enzymów trawiennych.

Kumin pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL i jednocześnie podnosi jego dobrą frakcję HDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Kuminol i kuminaldehyd obecne w kminie wpływają korzystnie na pracę trzustki, dzięki czemu ten ważny organ wydziela odpowiednią ilość insuliny. Ten hormon jest odpowiedzialny za transport glukozy do komórek w naszym organizmie i utrzymywanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Kumin zawiera również aldehyd i olejki eteryczne posiadające silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego znajduje zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które regenerują skórę i pomagają pozbyć się zmian skórnych. Z kolei antyoksydanty zawarte w tej roślinie opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Niepokojące wnioski naukowców: zmiany klimatu hamują wzrost drzew
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić