Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol

41

Po złowieniu tołpygi każdy wędkarz odczuwa satysfakcję. To trudna do schwytania ryba z rodziny karpiowatych. Jej zaletą jest pozbawione mułowatego smaku mięso, które jest bardzo smaczne. Tołpyga jest niskokaloryczna i bogata w cenne składniki mineralne i odżywcze.

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol
Tołpyga to świetna alternatywa dla karpia. Jest zdrowsza i smaczniejsza (Unsplash)

W tołpydze znajdziemy białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mają kluczowe znaczenie w przemianie materii i wytwarzaniu energii, a także żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny, przenoszącej tlen do komórek.

Tołpyga jest także źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni, oraz selenu, istotnego mikroelementu działającego jako przeciwutleniacz i wspierającego funkcjonowanie tarczycy. Jest bogata również w witaminę E, silnego przeciwutleniacza pomagającego chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, oraz w witaminę A, ważną dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Przeciwwskazania do spożywania tołpygi

Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może kumulować w swoim organizmie metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza jeśli żyje w zanieczyszczonych wodach. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie tych metali, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny spożywać tołpygę tylko ze sprawdzonych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę?

Mięso tołpygi jest wszechstronne w kuchni – można je piec, grillować, dusić czy smażyć. Dzięki jego delikatności możemy eksperymentować z różnorodnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przygotowana z koperkiem i trawą cytrynową oraz skropiona sokiem z cytryny, to prawdziwa uczta dla smakoszy, a przy tym zdrowy posiłek, który świetnie komponuje się z różnymi warzywami. Co więcej, jest niskokaloryczna!

Autor: BAN
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić