Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol

41

Po złowieniu tołpygi każdy wędkarz odczuwa satysfakcję. To trudna do schwytania ryba z rodziny karpiowatych. Jej zaletą jest pozbawione mułowatego smaku mięso, które jest bardzo smaczne. Tołpyga jest niskokaloryczna i bogata w cenne składniki mineralne i odżywcze.

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol
Tołpyga to świetna alternatywa dla karpia. Jest zdrowsza i smaczniejsza (Unsplash)

W tołpydze znajdziemy białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mają kluczowe znaczenie w przemianie materii i wytwarzaniu energii, a także żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny, przenoszącej tlen do komórek.

Tołpyga jest także źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni, oraz selenu, istotnego mikroelementu działającego jako przeciwutleniacz i wspierającego funkcjonowanie tarczycy. Jest bogata również w witaminę E, silnego przeciwutleniacza pomagającego chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, oraz w witaminę A, ważną dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Przeciwwskazania do spożywania tołpygi

Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może kumulować w swoim organizmie metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza jeśli żyje w zanieczyszczonych wodach. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie tych metali, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny spożywać tołpygę tylko ze sprawdzonych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę?

Mięso tołpygi jest wszechstronne w kuchni – można je piec, grillować, dusić czy smażyć. Dzięki jego delikatności możemy eksperymentować z różnorodnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przygotowana z koperkiem i trawą cytrynową oraz skropiona sokiem z cytryny, to prawdziwa uczta dla smakoszy, a przy tym zdrowy posiłek, który świetnie komponuje się z różnymi warzywami. Co więcej, jest niskokaloryczna!

Autor: BAN
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Ujawniono zaskakujące fakty o zmarłej
Rozmowy w Rijadzie bez porozumienia. Rosja oskarża Ukrainę
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić