Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol

43

Po złowieniu tołpygi każdy wędkarz odczuwa satysfakcję. To trudna do schwytania ryba z rodziny karpiowatych. Jej zaletą jest pozbawione mułowatego smaku mięso, które jest bardzo smaczne. Tołpyga jest niskokaloryczna i bogata w cenne składniki mineralne i odżywcze.

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol
Tołpyga to świetna alternatywa dla karpia. Jest zdrowsza i smaczniejsza (Unsplash)

W tołpydze znajdziemy białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mają kluczowe znaczenie w przemianie materii i wytwarzaniu energii, a także żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny, przenoszącej tlen do komórek.

Tołpyga jest także źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania mięśni, oraz selenu, istotnego mikroelementu działającego jako przeciwutleniacz i wspierającego funkcjonowanie tarczycy. Jest bogata również w witaminę E, silnego przeciwutleniacza pomagającego chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, oraz w witaminę A, ważną dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Przeciwwskazania do spożywania tołpygi

Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może kumulować w swoim organizmie metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza jeśli żyje w zanieczyszczonych wodach. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie tych metali, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny spożywać tołpygę tylko ze sprawdzonych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę?

Mięso tołpygi jest wszechstronne w kuchni – można je piec, grillować, dusić czy smażyć. Dzięki jego delikatności możemy eksperymentować z różnorodnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przygotowana z koperkiem i trawą cytrynową oraz skropiona sokiem z cytryny, to prawdziwa uczta dla smakoszy, a przy tym zdrowy posiłek, który świetnie komponuje się z różnymi warzywami. Co więcej, jest niskokaloryczna!

Autor: BAN
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak
TVN ukarany przez KRRiT za reportaż o o. Tadeuszu Rydzyku
Kasjerka Biedronki wrzuciła nagranie z pracy. Internauci zachwyceni
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić