Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol, zapobiega miażdżycy

49

Każdy wędkarz cieszy się, gdy złowi tę okazałą i zdrową rybę. Jest podobna do karpia, ale pozbawiona nielubianego przez wielu mułowatego posmaku. Tołpyga nazywana jest "oczyszczaczem wód" i zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, które powinny zwrócić na nią naszą kulinarną uwagę.

Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol, zapobiega miażdżycy
Wędkarze cieszą się, gdy złowią tołpygę. Dużo smaczniejsza i zdrowsza niż karp (Licencjodawca, RicoK)

Właściwości odżywcze tołpygi

Tołpyga zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na przemianę materii oraz odgrywają kluczową rolę w procesie wytwarzania energii w organizmie) i żelazo (niezbędne do produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu do komórek).

Jest bogata również w wapń (mający kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i zębów oraz pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni), selen (ważny mikroelement, który działa jako przeciwutleniacz i wspiera funkcjonowanie tarczycy), witaminę E (będącą silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami) oraz witaminę A (pomagającą w zachowaniu zdrowia skóry, wzroku oraz odporności).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Przeciwwskazania do spożywania tołpygi

Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może gromadzić pewne metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza gdy pochodzi z zanieczyszczonych wód. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie metali ciężkich oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożywanie tołpygi pochodzącej z niepewnych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę?

Tołpyga doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia czy smażenia. Jej delikatne mięso sprawia, że można eksperymentować z różnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przyrządzona z dodatkiem kopru i trawy cytrynowej oraz skropiona sokiem z cytryny, stanowi pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie komponuje się właściwie ze wszystkimi warzywami! Jest przy tym niskokaloryczna.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić