Metabolizm po trzydziestce
Po trzydziestce metabolizm znacznie zwalnia. W związku z tym bardzo łatwo przybiera się dodatkowe kilogramy i dużo trudniej jest je zgubić. Dodatkowo skóra traci jędrność, zmarszczki się pogłębiają i czujemy się jeszcze gorzej.
Żeby nie wpadać w pułapkę "diet cud", nie wydawać fortuny na zabiegi medycyny estetycznej i zawsze czuć się dobrze w swoim ciele, warto wyeliminować z jadłospisu niezdrowe produkty.
Jakie? Głównie zawierające dużo cukru, który spowalnia metabolizm, uszkadza włókna kolagenowe i sprawia, że wyglądamy na starszych i zmęczonych. Należy unikać przede wszystkim produktów, które pozornie mogą wydawać się nisko słodzone, jak np. batoniki śniadaniowe, czy jogurty owocowe.
Dieta dla trzydziestolatka
Dobrze również wyeliminować słodycze z codziennej diety. Ciastka i słodkie napoje gazowane oraz kawa mrożona mogą być głównym powodem naszego tycia. Trzeba również pamiętać o wysokokalorycznym alkoholu. Ograniczenie spożycia piwa i kolorowych drinków pozytywnie wpłynie na odchudzanie.
Należy pożegnać też sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do powstawania cellulitu. Zawarta jest m.in. w sosie sojowym, którego nie należy zbyt często stosować.
Również tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko chorób serca, są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Warto ograniczyć przekąski takie jak chipsy, czy popcorn z mikrofali, ale także smażony boczek i parówki. Należy też pożegnać się z białym pieczywem i margaryną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.