pogoda
Warszawa
19°
Kamil S. Sikora | 

Unikaj jak ognia. Prosta droga do wrzodów

16

Wrzody żołądka to uciążliwa i bolesna dolegliwość, która jest w stanie uniemożliwić normalne funkcjonowanie. Do rozwoju tego schorzenia może doprowadzić długotrwały stres, używki, infekcja wirusowa, zażywanie niektórych leków, a także nieprawidłowa dieta. Dowiedz się jakie produkty zwiększają ryzyko choroby wrzodowej i co zrobić, żeby złagodzić jej objawy.

Unikaj jak ognia. Prosta droga do wrzodów
Tych produktów unikaj, gdy cierpisz na wrzody (Getty Images, sunabesyou)

U pacjentów z chorobą wrzodową występuje ubytek błony śluzowej dwunastnicy lub żołądka. Tego rodzaju zmiany zachodzące w przewodzie pokarmowym wywołują takie objawy jak: ostry ból w nadbrzuszu, nudności, zgaga, wymioty i spadek masy ciała. Dolegliwości bólowe zazwyczaj występują 1-3 godzin po jedzeniu. Mogą dawać o sobie znać również w nocy i na czczo.

Do produktów, które mogą przyczynić się do pojawienia się wrzodów żołądka lub potęgować ich objawy zaliczamy: kawę, mocną herbatę, kwaśne owoce, napoje gazowane oraz smażone, kwaśne, pikantne, wędzone, marynowane i zbyt słone potrawy. Inne czynniki ryzyka rozwoju choroby wrzodowej to: regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, palenie papierosów i oczywiście długotrwały stres.

Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny zgłosić się do specjalisty, który wdroży odpowiednią terapię farmakologiczną. Poza tym przy wrzodach żołądka należy całkowicie wyeliminować żywność, która nadmiernie pobudza produkcję kwasu żołądkowego i może powodować wzdęcia.

Bardzo istotne jest także, żeby o wyznaczonych porach jeść 5-6 lekkostrawnych potraw. Posiłki powinny mieć odpowiednią temperaturę. Nie mogą być zbyt zimne ani za gorące. Jeśli lekarz zdiagnozuje u nas chorobę wrzodową, z naszego codziennego jadłospisu powinny zniknąć: tłuste czerwone mięso, wędzone ryby, tłuste wyroby mleczne, sery żółte, pleśniowe i topione, zupy z dodatkiem zasmażki, tłuste zawiesiste sosy i smażone dania.

Nie powinno się sięgać po: sól kuchenną, ostre przyprawy, rośliny strączkowe, warzywa o dużej zawartości błonnika, kakao, tłuste i słodkie wyroby cukiernicze, mocną herbatę, napoje alkoholowe i gazowane oraz kawę. Podczas leczenia wrzodów żołądka zaleca się takie artykuły spożywcze jak duszone i gotowane mięso, chuda wędlina, pszenne pieczywo, jabłka, banany, kefir, chudy twaróg, drobne kasze i napary ze zdrowych ziół.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
33. miejsce na świecie. Wzrosła mediana wieku w Polsce
Wsiadła do Ubera. Tak zachował się kierowca. "Poczułam realny strach"
Zauważyła go operatorka monitoringu. Nie wiedział, że wszystko się nagrywa
Polskie lasy toną w oponach. Leśnicy są załamani
Analitycy ISW ostrzegają. Zamrożenie konfliktu nie wyklucza ataków Rosji
Tragedia w wodnym parku rozrywki. Nie żyje 2-latka
Stanowcza zapowiedź J.D. Vance'a. Mówi o Rosji i Ukrainie
Spędził 2,5 roku w rosyjskiej niewoli. Relacja Stanisława
Prowokacja chińskich myśliwców? Uchwycili je nad świętym miastem
Francuska prasa: Franciszek popełniał błędy w sprawie wojny w Ukrainie
13-letni Kacperek ważył 10 kg. Matka była poczytalna. Usłyszała zarzuty
Lądowali śmigłowcem na zieleni miejskiej. Pilot będzie miał problemy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić