Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Unikaj tej podpałki do grilla. Może wydzielać rakotwórcze związki

1

Grillowanie to bardzo popularna forma spędzania czasu w Polsce. Podczas robienia zakupów na grilla, poza wyborem produktów spożywczych i węgla, ważne jest również zaopatrzenie się w odpowiednią podpałkę. Dowiedz się, jakie są rodzaje podpałek dostępnych w sklepach, i którą najlepiej wybrać.

Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu.
Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. (Getty Images)

Podpałki do grilla to produkty łatwopalne, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Żeby wybrać produkt bezpieczny i ekologiczny, należy sprawdzić oznaczenie na opakowaniu. Symbol ISO świadczy o tym, że podpałka spełnia standardy bezpieczeństwa, a FSC oznacza, że produkt został wyprodukowany w zgodzie z ekologią.

Jednym z rodzajów podpałek do grilla są te wyprodukowane na bazie parafiny. Występują w postaci kostek lub w formie płynu i spalają się wolniej niż podpałki produkowane z alkoholu etylowego. Jeżeli jest to płyn, należy wylać go na węgiel, poczekać parę minut, a następnie podpalić. Zanim zaczniemy grillować mięso lub warzywa, używając tego rodzaju podpałki należy odczekać co najmniej 25 minut. Parafina spalając się powoduje tworzenie się toluenu i benzenu, które są niebezpieczne dla zdrowia. Nadmiar toluenu może zaszkodzić nerkom i wątrobie, a także podrażnić nasze oczy i skórę. Benzen ma właściwości kancerogenne i może powodować przewlekłe zatrucia.

Podpałki których głównym składnikiem jest alkohol etylowy, zazwyczaj występują w formie żelu. Ten rodzaj podpałek do grilla rozpala się szybciej niż podpałki zrobione z parafiny. W procesie ich spalania również powstają toksyczne substancje. Są łatwo rozpuszczalne w wodzie więc ich zagaszenie nie sprawi nam problemu.

Podpałki kerozynowe są wyprodukowane z ciekłej frakcji ropy naftowej i zazwyczaj występują w formie białych kostek. Ten produkt jest łatwopalny i wygodny w użyciu. Niestety, spalanie tej podpałki powoduje produkcję szkodliwych substancji, które mogą przeniknąć do grillowanego jedzenia. Ważne jest, żeby po jej rozpalaniu odczekać przynajmniej 20 minut i nie dodawać jej w trakcie przyrządzania potraw.

Z pewnością najzdrowsze jest stosowanie podpałek ekologicznych, które nie zawierają parafiny ani innych toksycznych substancji.

Jeżeli zamiast podpałek które możemy kupić w sklepie chcemy użyć papieru i drewna to warto pamiętać, by nie rozpalać grilla za pomocą gazet z farbą drukarską oraz nie używać do tego celu części drzew iglastych. Spalanie gazet z farbą powoduje dużą ilość dymu, a szyszki i igły są nasączone żywicą, która podczas spalania wytwarza niebezpieczne dla zdrowia substancje.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić