Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Upośledza odporność, prowadzi do zawału serca. Lepiej szybko wyrzuć z diety

145

Podczas sezonu jesienno-zimowego szczególnie powinniśmy chronić organizm przed grypą i przeziębieniem. Jak się okazuje, niektóre produkty spożywcze mogą znacznie obniżyć odporność. Dowiedz się, jakie nawyki żywieniowe osłabiają nasz układ immunologiczny.

Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność
Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność

W pierwszym i zarazem najważniejszym posiłku w ciągu dnia nie powinno znajdować się zbyt dużo cukru. Jego nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego na śniadanie lepiej nie jeść ciastek, gofrów, słodkich płatków zbożowych, naleśników z dżemem lub syropem, a także nie pić napojów o dużej zawartości cukru.

Lekarze i dietetycy z całego świata ostrzegają, że zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie działa negatywnie na białe krwinki, mające za zadanie dbać o prawidłową pracę układu immunologicznego. Poza tym wysokie spożycie cukru na dłuższą metę prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Unikając nadmiaru cukru, nie musimy jednocześnie rezygnować z naturalnych cukrów obecnych w sokach owocowych. O poranku warto sięgnąć m.in. po świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy grejpfruta, który podnosi odporność i pomaga pozbyć się stanów zapalnych.

Przygotowując śniadanie, warto również zadbać, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości białka i witaminy D. Są one bardzo istotne dla naszego układu odpornościowego. Sporo tych cennych elementów znajdziemy w takich produktach jak jajka, twaróg, mleko, płatki owsiane i łosoś.

Dania typu fast food także nie powinny być spożywane na śniadanie. Najlepszym wyjściem, jeżeli tego rodzaju żywność na stałe zniknie z naszego jadłospisu, ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Regularne sięganie po te smaczne i szybkie przekąski, nie tylko osłabia naszą odporność, ale wpływa również na wzrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do nadciśnienia, zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić