Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Upośledza odporność, prowadzi do zawału serca. Lepiej szybko wyrzuć z diety

145

Podczas sezonu jesienno-zimowego szczególnie powinniśmy chronić organizm przed grypą i przeziębieniem. Jak się okazuje, niektóre produkty spożywcze mogą znacznie obniżyć odporność. Dowiedz się, jakie nawyki żywieniowe osłabiają nasz układ immunologiczny.

Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność
Zbyt duża ilość cukru w diecie upośledza odporność

W pierwszym i zarazem najważniejszym posiłku w ciągu dnia nie powinno znajdować się zbyt dużo cukru. Jego nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego na śniadanie lepiej nie jeść ciastek, gofrów, słodkich płatków zbożowych, naleśników z dżemem lub syropem, a także nie pić napojów o dużej zawartości cukru.

Lekarze i dietetycy z całego świata ostrzegają, że zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie działa negatywnie na białe krwinki, mające za zadanie dbać o prawidłową pracę układu immunologicznego. Poza tym wysokie spożycie cukru na dłuższą metę prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Unikając nadmiaru cukru, nie musimy jednocześnie rezygnować z naturalnych cukrów obecnych w sokach owocowych. O poranku warto sięgnąć m.in. po świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy grejpfruta, który podnosi odporność i pomaga pozbyć się stanów zapalnych.

Przygotowując śniadanie, warto również zadbać, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości białka i witaminy D. Są one bardzo istotne dla naszego układu odpornościowego. Sporo tych cennych elementów znajdziemy w takich produktach jak jajka, twaróg, mleko, płatki owsiane i łosoś.

Dania typu fast food także nie powinny być spożywane na śniadanie. Najlepszym wyjściem, jeżeli tego rodzaju żywność na stałe zniknie z naszego jadłospisu, ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Regularne sięganie po te smaczne i szybkie przekąski, nie tylko osłabia naszą odporność, ale wpływa również na wzrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do nadciśnienia, zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić