W pierwszym i zarazem najważniejszym posiłku w ciągu dnia nie powinno znajdować się zbyt dużo cukru. Jego nadmiar może wpłynąć niekorzystnie na nasz układ odpornościowy. Dlatego na śniadanie lepiej nie jeść ciastek, gofrów, słodkich płatków zbożowych, naleśników z dżemem lub syropem, a także nie pić napojów o dużej zawartości cukru.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Lekarze i dietetycy z całego świata ostrzegają, że zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie działa negatywnie na białe krwinki, mające za zadanie dbać o prawidłową pracę układu immunologicznego. Poza tym wysokie spożycie cukru na dłuższą metę prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy.
Unikając nadmiaru cukru, nie musimy jednocześnie rezygnować z naturalnych cukrów obecnych w sokach owocowych. O poranku warto sięgnąć m.in. po świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy grejpfruta, który podnosi odporność i pomaga pozbyć się stanów zapalnych.
Przygotowując śniadanie, warto również zadbać, żeby nie zabrakło w nim odpowiedniej ilości białka i witaminy D. Są one bardzo istotne dla naszego układu odpornościowego. Sporo tych cennych elementów znajdziemy w takich produktach jak jajka, twaróg, mleko, płatki owsiane i łosoś.
Dania typu fast food także nie powinny być spożywane na śniadanie. Najlepszym wyjściem, jeżeli tego rodzaju żywność na stałe zniknie z naszego jadłospisu, ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Regularne sięganie po te smaczne i szybkie przekąski, nie tylko osłabia naszą odporność, ale wpływa również na wzrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do nadciśnienia, zwiększa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, podnosząc tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.