Usuwa metale ciężkie z wątroby. Konkurencja dla kapusty kiszonej
Jest uważana za jedno z najzdrowszych dań na świecie i sekret długowieczności mieszkańców Japonii i Chin. W ostatnim czasie zyskała również ogromną popularność wśród Polaków. Dlaczego kimchi warto jeść codziennie?
Czym jest kimchi?
Kimchi to znane i cenione, tradycyjne danie koreańskie, w skład którego wchodzą kiszone warzywa. Ta prozdrowotna potrawa jest przygotowywana najczęściej z kapusty pekińskiej, rzodkwi lub ogórka.
Składniki te kisi się z dodatkiem koreańskiej** pasty chilli, soli, mąki ryżowej i czosnku. Wiele osób uważa, że to danie wegańskie, a tak naprawdę kluczowym składnikiem jest dodatek zwierzęcy. Kiedyś były to suszone ośmiornice, ryby lub krewetki. Dziś w tym celu wykorzystywany jest **sos rybny.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Kimchi to jest taka kiszona kapusta wyniesiona na wyższy poziom. Babcia mówiła, że kiszona kapusta jest zdrowa, a kimchi jest jeszcze zdrowsze – mówi w rozmowie z WP Aleksander Baron, szef kuchni i autor książki "Kiszonki i fermentacje". Kimchi można jeść jako przystawkę lub dodatek do potraw.
Chociaż osoby, które uwielbiają ten przysmak, jedzą go również jako samodzielne danie. Kimchi doskonale pasuje zarówno do dań z mięsa, ryb, owoców morza, jak i potraw wegetariańskich.
Kimchi vs kapusta kiszona
Dlaczego warto jeść ją codziennie? W koreańskiej kimchi znajdziemy przede wszystkim cenne bakterie, które wzbogacają florę bakteryjną jelit.
To naturalny probiotyk. Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, a dodatkowo jedzona regularnie podnosi naszą odporność. Dzięki zawartości takich substancji jak allicyna i selen kimchi pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu w organizmie.
Chroni również przed udarem mózgu i zawałem serca. Naukowcy donoszą również, że kimchi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku dzięki wysokiej zwartości witaminy A.
To jednak nie wszystko. Kimchi pomaga poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Badania przeprowadzone przez naukowców z Chungnam National University wynika, że ten przysmak ma również działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki temu, że kapusta pekińska i rzodkiewki zawieraj a substancje, które pomagają usunąć metale ciężkie z nerek, jelit i wątroby.