Spirulina jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego, które nie zawiera cholesterolu i tłuszczu, dlatego często występuje w diecie wegetarian. Znajdziemy w niej również mnóstwo cennych dla naszego organizmu elementów, takich jak witamina A, C, D, E, K witaminy z grupy B, żelazo, miedź, wapń, mangan, selen, cynk, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz beta-karoten.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ze względu na wysoką zawartość żelaza, regularne spożywanie spiruliny może być pomocne w walce z anemią. Pomaga także na alergię, podnosi odporność na infekcje, wspiera prawidłową pracę wątroby, usprawnia proces trawienny, reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi, a także usuwa ciężkie metale z organizmu, np. rakotwórczy arsen.
Osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, również powinny włączyć do swojego codziennego menu spirulinę. Preparaty i potrawy z jej dodatkiem obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Ten pełen zdrowia wodorost wykazuje też silne właściwości przeciwutleniające.
Dzięki temu chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się organizmu i hamuje rozwój komórek nowotworowych w organizmie.
Nie bez powodu wyciąg ze spiruliny często jest dodawany do leczniczych maseczek, toników, żelów i kremów. Obecne w spirulinie składniki, takie jak kwas linolenowy i gamma-linolenowy wpływają korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.