Do produktów, które mogą przyczynić się do wystąpienia zespołu jelita wrażliwego, możemy zaliczyć pieczywo i makarony. Fruktany, cukry znajdujące się w jęczmieniu, imbirze czy pszenicy mogą szkodzić osobom z wrażliwymi jelitami, powodować wzdęcia i biegunki.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Słodzone napoje gazowane zawierające znaczne ilości cukru mogą prowadzić do nadmiaru gazu w organizmie i fermentowania treści pokarmowej w jelitach. Jeżeli chcemy zadbać o nasze jelita powinniśmy ograniczyć tego rodzaju napoje. W przypadku gdy zauważymy symptomy choroby jelit należy je od razu odstawić.
Sztuczne słodziki tak samo jak cukier rafinowany nie są dobrze trawione przez organizm i ulegają rozkładowi w jelitach. Nieodpowiednia ilość tych dodatków w jadłospisie może doprowadzić do wzdęć, biegunki i uczucia dyskomfortu w jamie brzusznej.
Jak się okazuje, nie tylko żywność wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Niedobór witaminy D również może przyczynić się do zakłócenia prawidłowej pracy naszych jelit. Zostało to potwierdzone przez badania opublikowane w magazynie w "European Journal of Clinical Nutrition". Wyniki badań wykazały, że niedobór witaminy D działa negatywnie na odporność jelit. Naukowcy zauważyli też, że u osób skarżących się na zespół jelita drażliwego, regularne przyjmowanie witaminy D, spowodowało zmniejszenie objawów choroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.