Czym jest pokrzywa i dlaczego parzy?
W Polsce mamy dwa gatunki pokrzyw: pokrzywę zwyczajną i pokrzywę żegawkę. Obie wykształciły bardzo skuteczny system obrony przed roślinożercami i — jak się okazuje — przed przypadkowo dotykającymi ich ludźmi.
Na łodygach i spodniej stronie liści pokrzywy znajdują się bowiem włoski, które są wypełnione kwasem mrówkowym (wykazującym działanie żrące i drażniące skórę), histaminą (wspomagającą reakcję alergiczną i stan zapalny) i acetylocholiną (dzięki której te wrażenia odbierane są silniej). Choć z jednego włoska wydobywa się zaledwie ok. czterech dziesięciotysięcznych miligrama tej mikstury, kontakt z nią wywołuje znane wszystkim pieczenie, szczypanie i dyskomfort.
Czy poparzenie przez pokrzywę jest groźne?
Poparzenie pokrzywą najczęściej powoduje natychmiastowe uczucie pieczenia lub szczypania w tym obszarze skóry, który miał kontakt z rośliną. Inne objawy obejmują zaczerwienienie, obrzęk i pokrzywkę w miejscu poparzenia. W przypadku poparzenia dużej powierzchni ciała, objawy mogą być bardziej intensywne.
W niektórych przypadkach może pojawić się wstrząs anafilaktyczny — zawroty głowy, ból brzucha, nudności i wymioty, problemy z przełykaniem i duszności, podwyższenie tętna, osłabienie i omdlenie oraz drgawki.
Wstrząs anafilaktyczny jest stanem zagrożenia życia wymagającym natychmiastowej pomocy medycznej.
Sposoby leczenia poparzenia przez pokrzywę
Jeśli objawy poparzenia należą do tych klasycznych, które nie zagrażają życiu, nie trzeba oczywiście wzywać lekarza. Pierwszym krokiem powinno być delikatne umycie poparzonego miejsca wodą z mydłem. Ukojenie mogą przynieść zimne okłady oraz maści i kremy, które dostępne są w aptekach bez recepty. Należy przy tym pamiętać, że poparzeń w żadnym wypadku nie można drapać!
W przypadku poważniejszych poparzeń lub jeśli objawy nie ustępują, warto skonsultować się z lekarzem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.