Puszkowane warzywa
Warzywa w puszkach zawierają znaczne ilości cukru i soli. Żeby uniknąć szkodliwych substancji w żywności, warto czytać skład znajdujący się na etykiecie. Warto wybierać produkty, które nie zwiększają ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości.
Czerwone mięso
Wprawdzie lekarze od lat ostrzegają przed jedzeniem wołowiny, wieprzowiną i jagnięcinę, ale w czerwonym mięsie znajdziemy wartościowe elementy. Ten rodzaj mięsa zawiera m.in.: białko, żelazo, cynk, witaminę B12. Należy jednak pamiętać, że czerwone mięso spożywane w nadmiernych ilościach niesie ze sobą poważne konsekwencje.
Awokado
Ten owoc zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście są to nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6. Ich odpowiednie proporcje pomagają zmniejszyć złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko miażdżycy zawału serca i udaru.
Ziemniaki
Jeśli będziemy spożywać je w odpowiedniej ilości i nie dodamy do nich tłustych i kalorycznych dodatków, nie musimy się martwić o naszą kondycję zdrowotną. Znajdziemy w nich błonnik i ważne dla naszego organizmu makroelementy i mikroelementy.
Jajka
Są obwinianie za zbyt wysoki cholesterol. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że jajka zawierają kwasy omega-3. Poza tym mają w sobie witaminę A, kwas foliowy, witaminę K, wapń, cynk i selen. Są również niskokaloryczne.
Czekolada
Czekolada uchodzi jak inne słodycze powszechnie za niezdrowy produkt. Jeśli mamy nieodpartą ochotę na słodycze lepiej wybierzmy gorzką czekoladę. Ten rodzaj czekolady obniża ciśnienie, poprawia nastrój i chroni przed udarem mózgu.
Banany
Niektórzy uważają, że banany sprzyja dodatkowym kilogramom. Jak się okazuje, jeden banan dziennie dostarcza nam odpowiednią ilość cennych minerałów i witamin.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.