Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Używasz do słodzenia? Tak wpływa na mózg

14

Aspartam, popularny substytut cukru, jest obiektem nieustających badań i debat. Choć jest powszechnie stosowany w wielu produktach, naukowcy z College of Medicine na Florida State University (USA) przeprowadzili kolejne badanie, którego wyniki powinny zwrócić naszą uwagę na potencjalne ryzyko związane z jego konsumpcją. Tym razem chodzi o zdolności poznawcze.

Używasz do słodzenia? Tak wpływa na mózg
Używasz do słodzenia? Uważaj (getty Images, 2022 Getty Images)

Narzędzie badawcze – myszy

W najnowszym badaniu zwrócono uwagę na to, jak aspartam wpływa na zdolności uczenia się i pamięć myszy. Eksperymenty wykazały, że nawet w niskich dawkach aspartam może wpływać negatywnie na te zdolności.

Konsekwencje konsumpcji aspartamu

Myszy zostały podzielone na trzy grupy. Jedna grupa przez 16 tygodni piła zwykłą wodę, podczas gdy dwie inne otrzymywały wodę z aspartamem w różnych stężeniach (7 i 15 proc. dawki dopuszczalnej przez FDA w przeliczeniu na człowieka).

Rezultaty były znamienne: myszy spożywające aspartam miały trudności z wykonywaniem zadań polegających na znajdowaniu wyjścia z labiryntu, myszy spożywające czystą wodę tych trudności nie podzielały.

Badacze zaobserwowali również, że myszy karmione wodą z aspartamem stosowały różne strategie, aby poradzić sobie z zadaniem - musiały kompensować swoje braki, w efekcie znajdując wyjście po dłuższym czasie i po zastosowaniu innych sposobów.

Perspektywa wielopokoleniowa

Badacze wykazali, że negatywne skutki spożywania aspartamu przez samców były widoczne u ich potomstwa (choć u wnuków już nie). Zdaniem naukowców wskazuje to na epigenetyczny wpływ aspartamu na organizm.

Choć Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) potwierdziła pewne ryzyko związane z konsumpcją aspartamu (choroby sercowe, nowotwory, zwiększone zapasy tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach) nie miała do tej pory jednoznacznych danych dotyczących jego wpływu na zdolności poznawcze.

Współautor badania prof. Pradeep Bhide, zachęca, aby FDA ponownie wzięła pod lupę wpływ spożywania aspartamu na ludzkie zdrowie (w tym zdolności poznawcze) i wzięła pod uwagę nie tylko bieżące, ale i przyszłe pokolenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić