Cholina zawarta w jajach spowalnia proces starzenia się mózgu. Dostarczana regularnie wspomaga pracę tego narządu. W jajkach znajdziemy też luteinę, która chroni oczy przed uszkodzeniami, jakie mogą powodować wolne rodniki.
To także cenne źródło witaminy B, która poprawia kondycję włosów i skóry. Sprawia, że włosy stają się silniejsze, bardziej odporne na uszkodzenia, a skóra gładka i pełna blasku. Białko jajek ułatwia przyswoić wapń. Poprawia gęstość i wytrzymałość naszych kości, wzmacnia zęby.
Czytaj też: "Dziecko już zakopane". Służby na nogach
Warto również zwrócić uwagę na fosfolipidy znajdujące się w jajkach. To one słyną z tego, że zapobiegają chorobom wątroby. Regularne spożywanie dwóch jaj dziennie spowoduje wzrost dobrego cholesterolu we krwi. Jest on niezwykle potrzebny w naszym organizmie, gdyż pomaga pozbyć się cholesterolu LDL – nazywanego też złym cholesterolem.
Niewiele osób wie, że jajka to doskonały pokarm dla osób chcących schudnąć. Dają uczucie sytości i pomagają pozbyć się ochoty na podjadanie. Dieta wysokobiałkowa podkręca metabolizm i pomaga spalić więcej kalorii. Jaja wykazują działanie przeciwnowotworowe, a zwłaszcza cholina, która zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 24 proc.
Jaja są cennym źródłem aminokwasów, witaminy A, C i D oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy cenny dla kobiet starających się o dziecko lub będących już w ciąży.
Pamiętajmy jednak, żeby przy wyborze jajek nie kierować się ceną a ich jakością i wybierać wyłącznie jajka ekologiczne od kur z wolnego wybiegu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl