Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

W jelitach działa jak miotełka. Zapobiega cukrzycy i nadwadze

22

Jeśli zastanawiasz się, co zjeść na śniadanie, by wspomóc funkcjonowanie całego organizmu, a przy tym najeść się i cieszyć smakiem potrawy, sięgnij po płatki owsiane. Jedne z najnowszych badań potwierdzają, że posiłek ten pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co ma istotne znaczenie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

W jelitach działa jak miotełka. Zapobiega cukrzycy i nadwadze
Zbadali ludzi, którzy regularnie jedli owsiankę. Wniosek zaskakuje (Licencjodawca, john shepherd)

Sposobów na konsumowanie płatków owsianych jest mnóstwo. Jedni lubią je jeść na ciepło z mlekiem, napojem ryżowym lub sojowym. Inni wolą dodać do jogurtu i spożyć w towarzystwie ulubionych owoców.

Ważne, by komponować je z naturalnymi dodatkami, a zamiast cukru, wybrać np. łyżeczkę miodu wielokwiatowego lub słynącego ze swoich unikalnych właściwości prozdrowotnych miodu manuka. Takie śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jedzone regularnie pomoże zachować szczupłą sylwetkę, a także zmniejszy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Płatki owsiane to także doskonałe źródło magnezu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy, wzmacniają pamięć, a także poprawiają koncentrację. Co ciekawe, pomagają też uporać się ze stresem. Znajdziemy w nich również potas, wapń, mangan i cynk. To jednak nie wszystko.

Są niezastąpionym uzupełnieniem diety osób dbających o swój układ pokarmowy, gdyż znajdziemy w nich błonnik, który nie tylko zapewnia uczucie sytości na długi czas, ale też wspiera zdrowie naszych jelit. Osoby jedzące regularnie płatki owsiane nie skarżą się na zaparcia, gdyż błonnik działa niczym miotełka w naszych jelitach, usuwając z nich zalegające złogi pokarmowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: "Złota owsianka" – śniadanie na złoty medal

Badania wskazują też, że płatki owsiane pomagają kontrolować poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Naukowcy podczas swojego eksperymentu podawali uczestnikom od 40 do 60 gramów płatków owsianych dziennie.

Okazało się, że u niektórych osób poziom cholesterolu LDL został obniżony nawet o 10 proc. Jak to możliwe? Włókna, które znajdziemy w płatkach, mogą wyłapywać w jelicie cienkim cząsteczki cholesterolu, a potem wiązać je ze swoimi cząsteczkami i usuwać go z organizmu. To w konsekwencji sprawia, że znacznie mniej złego cholesterolu zostaje wchłonięte do krwi, a to pozwala na jego obniżenie.

Co ciekawe, zauważono, że im więcej płatków owsianych znajdzie się w naszym codziennym jadłospisie, tym lepsze efekty osiągniemy. Należy pamiętać, że wysoki cholesterol zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. miażdżycy, dlatego szczególnie ważne jest, aby zadbać o jego prawidłowy poziom.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagranie z Mazowsza. Internauci się zagotowali
W Polsce występuje niemal 3200 gatunków. Nie wszystkie są pożyteczne
To naprawdę się wydarzyło. Mini wylądowało w wodzie
Marzec trudny dla alergików. Instytut Ochrony Środowiska ostrzega
Spotkanie Putina i Łukaszenki. Dominacja i stres. Ekspert analizuje mowę ciała
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szok w Sudetach. Pokazali nietypowe grzyby
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić