Jak dowodzą wyniki wielu badań naukowych, kobiety w ciąży nie powinny spożywać zbyt dużych ilości kawy, ze względu na kofeinę. Więcej niż 200-300 mg tej substancji zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia i może zaburzać wchłanianie wapnia i żelaza. Negatywny wpływ na zdrowie matki i dziecka mogą mieć również napoje typu cola, herbata, napoje energetyczne, a nawet czekolada i kakao.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Nie oznacza to, że kobiety spodziewające się dziecka muszą całkowicie zrezygnować z produktów zawierających kofeinę. Amerykańscy naukowcy obalili mit związany ze szkodliwym wpływem kawy. Wyniki tych badań zostały opublikowane na łamach czasopisma ''JAMA Network Open''.
Zespół badawczy pod kierownictwem dr Stefanie Hinkle przez 4 lata obserwował ciężarne kobiety. 2,5 tys. z nich potwierdziło, że spożywają napoje zawierające kofeinę. Naukowcy zbadali stężenie kofeiny w organizmach kobiet będących w 10. i 13. tygodniu ciąży. Następne eksperci sprawdzili jakie choroby zostały wykryte u przyszłych mam, które brały udział w badaniu.
Na postawie wyników analizy, badacze stwierdzili, że wypicie jednego kubka kawy rozpuszczalnej dziennie, prawie o 50 proc. obniża ryzyko cukrzycy ciążowej. Według statystyk na to schorzenie może cierpieć co druga ciężarna kobieta. Poza tym cukrzyca ciążowa może przyczynić się do powikłań okołoporodowych, zbyt wysokiej masy płodu, wystąpienia wad u dziecka oraz późniejszego wystąpienia u kobiet cukrzycy typu 2.
Wprawdzie kawa może korzystnie wpływać na poziom glikemii u kobiet w ciąży, ale pod żadnym pozorem nie wolno im przekraczać dozwolonej dziennej dawki kofeiny. Poza tym picie napojów z dodatkiem kofeiny należy zawsze skonsultować z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl