Amarant jest barwnikiem spożywczym o barwie czerwono-niebieskiej, który występuje w sypkiej postaci i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Na etykiecie artykułów spożywczych oznaczony jest symbolem E123. Jego zadaniem jest barwienie żywności, ale używa się go także do podkreślenia koloru tkanin, skór oraz papieru. W Stanach Zjednoczonych, Austrii, Rosji oraz Norwegii jego stosowanie jest zabronione, ze względu na możliwe działanie kancerogenne. Niestety, w naszym kraju jest wciąż obecny w wielu produktach spożywczych.
Kiedyś ten barwnik pozyskiwano z węgla. Dzisiaj jest on produktem ubocznym procesu wydobycia ropy naftowej. Amarant E123 jest obecny w takich produktach jak: galaretki, dżemy, płatki zbożowe, kolorowy alkohol, a nawet kawior. Ta substancja nie zmienia smaku ani zapachu jednak jest bardzo szkodliwa dla organizmu człowieka. Dopuszczalna dawka E123 to 0,5 mg\kg masy ciała.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Amarant to barwnik azowy, który jest szczególnie niebezpieczny dla osób cierpiących na astmę. Poza tym ten związek chemiczny zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Może powodować także alergię i doprowadza do zaburzeń prawidłowej pracy nerek i wątroby. W nadmiarze wpływa negatywnie na zdolności rozrodcze u ssaków. Nadmierne spożywanie tego środka przez kobiety w ciąży może doprowadzić do powstania u płodu wad wrodzonych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.