Wystarczy zjeść odrobinę daktyli, by już po pół godziny poczuć dodatkową energię. Ten niedoceniany przez wielu owoc polecany jest zwłaszcza kobietom w pierwszych tygodniach po urodzeniu dziecka. Eksperci zwracają też uwagę na pozytywny wpływ daktyli na sprawność wzroku. To jednak nie wszystko.
Warto mieć je w swojej diecie. Nasze ciało od razu nam podziękuje
Dlaczego daktyle są tak cenne? Wynika to z faktu, że zawierają w sobie bor, który z kolei wzmacnia kości. W owocach znajdziemy też fosfor, potas, wapń i magnez. Odpowiednie nagromadzenie tych witamin pozwala naszemu organizmowi skutecznie zabezpieczyć się przed osteoporozą.
Daktyle są też bogate w błonnik, który wspomaga układ trawienny. Dieta zawierająca odpowiednie ilości błonnika zabiega zaparciom i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Dowodzi temu badanie opublikowane w British Journal of Nutrition". Naukowcy wykazali, że osoby spożywające regularnie daktyle cechują się znacznie sprawniej działającym układem trawiennym.
W daktylach znajdziemy również witaminę B6, która pomaga wytwarzać serotoninę i noradrenalinę. Mają one pozytywny wpływ na nasz mózg, bo pozwalają regulować nastrój i wspomagają walkę ze stresem. Niski poziom witaminy B6 sprzyja depresji. Dlatego im więcej zapewnimy jej naszemu organizmowi, tym lepiej będziemy się czuć - zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym.
Daktyle będą też świetnym wyborem, jeśli poczujemy nagłą chęć na coś słodkiego. Mają w sobie nie tylko błonnik, magnez czy witaminy, ale również przeciwutleniacze. Zawarta w nich fruktoza i glukoza działa natychmiast i zapewnia organizmowi nagły zastrzyk energii. Jest on przy tym bardziej efektywny niż w przypadku sięgnięcia po słodycze.
Z badań naukowych wynika, że daktyle wzmacniają też serce, bo zmniejszają poziom trójglicerydów i zmniejszają stres oksydacyjny. Są to główne czynniki powodujące choroby serca i miażdżycę. Tymczasem potas, którego w daktylach nie brakuje, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Daktyle chronią też układ trawienny i jelita przed szkodliwymi bakteriami, które w przypadku przedostania się do okrężnicy, mogą wywołać u nas poważne turbulencje zdrowotne. Regularne sięganie po te owoce sprawia, że w jelitach zwiększa się liczba dobrych bakterii, które mają za zadanie chronić nas przed namnażaniem się komórek nowotworowych w okrężnicy.
Dla osób dbających o sylwetkę dobrą wiadomością będzie to, że daktyle pomagają w utracie wagi. To zasługa błonnika, który nie tylko daje poczucie sytości, ale też wspomaga układ trawienny i sprzyja wypróżnianiu.