Warto pić codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit

Kwas chlebowy to napój, który powstaje dzięki alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców oraz drożdży. Od lat cieszy się popularnością jako skuteczny sposób na gaszenie pragnienia, ale ostatnio naukowcy zwracają również uwagę na jego bogate właściwości odżywcze. To prawdziwe wsparcie dla naszego zdrowia, z którego warto korzystać codziennie.

.Probiotyczny eliksir na zdrowe jelita. Pij to codziennie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kwas chlebowy jest naturalnym probiotykiem, czyli pełnym dobroczynnych kultur bakterii wspierających zdrową mikroflorę jelitową.

W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, a także liczne minerały, takie jak selen, który jest istotny dla prawidłowego działania tarczycy, oraz cynk, który korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jakie zastosowania ma jeszcze kwas chlebowy?

Wsparcie dla mikrobioty jelitowej - probiotyki obecne w kwasie chlebowym mogą przywracać równowagę bakteryjną w jelitach, co z kolei może wspierać nawet układ nerwowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz schudnąć? Pij kwas chlebowy

Wsparcie procesów trawienia - enzymy produkowane podczas fermentacji pomagają w trawieniu i mogą łagodzić dolegliwości związane z trawieniem.

Detoksykacja - pomoc wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn to kolejna zaleta kwasu chlebowego.

Poprawa odporności - probiotyki zawarte w kwasie chlebowym wspomagają mikroflorę jelitową, co wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo, witamina C potęguje ten efekt.

Korzystny wpływ na układ krwionośny - kwas chlebowy ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Jego pozytywne działanie odnotowano również w terapii migren, bólów mięśni, cukrzycy, infekcji grzybiczych, problemów trawiennych, niektórych nowotworów oraz stwardnienia rozsianego.

Sposób spożywania kwasu

Jeśli nigdy wcześniej nie piłeś kwasu chlebowego, warto zaczynać od małych porcji i stopniowo je zwiększać, aby sprawdzić jak organizm na niego reaguje i przyzwyczaić się do jego specyficznego smaku oraz korzyści zdrowotnych.

Dla utrzymania wszystkich właściwości probiotycznych najlepiej przechowywać kwas chlebowy w chłodnym miejscu, jak lodówka. Należy pamiętać, że kwas chlebowy ma krótki termin przydatności do spożycia - maksymalnie 4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Wypadek turysty na Rysach. TOPR pokazał nagranie z akcji ratunkowej
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Puszczali fajerwerki z auta. Internauci oburzeni. "Brak wyobraźni"
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił
Przyłapany w Biedronce. Każdy się dowie, co robił
14-latek ciężko ranny po wybuchu petardy. Parafia prosi o pomoc
14-latek ciężko ranny po wybuchu petardy. Parafia prosi o pomoc
Nagranie obiega sieć. Na ulice wyjechał rozświetlony czołg
Nagranie obiega sieć. Na ulice wyjechał rozświetlony czołg
"Na 99 procent zjadł go wilk". Mieszkańcy wsi pod Kielcami się boją
"Na 99 procent zjadł go wilk". Mieszkańcy wsi pod Kielcami się boją
Polak poleciał na Seszele. Zobaczył ceny i wyjął telefon. "Masakra"
Polak poleciał na Seszele. Zobaczył ceny i wyjął telefon. "Masakra"
Obnażyli Putina. Nawet prorosyjscy blogerzy mówią inaczej
Obnażyli Putina. Nawet prorosyjscy blogerzy mówią inaczej