Kwas chlebowy jest naturalnym probiotykiem, czyli pełnym dobroczynnych kultur bakterii wspierających zdrową mikroflorę jelitową.
W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, a także liczne minerały, takie jak selen, który jest istotny dla prawidłowego działania tarczycy, oraz cynk, który korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jakie zastosowania ma jeszcze kwas chlebowy?
Czytaj także: "Wiejska oranżada". Zdrowa, a niedoceniana przez Polaków
Wsparcie dla mikrobioty jelitowej - probiotyki obecne w kwasie chlebowym mogą przywracać równowagę bakteryjną w jelitach, co z kolei może wspierać nawet układ nerwowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsparcie procesów trawienia - enzymy produkowane podczas fermentacji pomagają w trawieniu i mogą łagodzić dolegliwości związane z trawieniem.
Detoksykacja - pomoc wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn to kolejna zaleta kwasu chlebowego.
Poprawa odporności - probiotyki zawarte w kwasie chlebowym wspomagają mikroflorę jelitową, co wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo, witamina C potęguje ten efekt.
Korzystny wpływ na układ krwionośny - kwas chlebowy ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Jego pozytywne działanie odnotowano również w terapii migren, bólów mięśni, cukrzycy, infekcji grzybiczych, problemów trawiennych, niektórych nowotworów oraz stwardnienia rozsianego.
Sposób spożywania kwasu
Jeśli nigdy wcześniej nie piłeś kwasu chlebowego, warto zaczynać od małych porcji i stopniowo je zwiększać, aby sprawdzić jak organizm na niego reaguje i przyzwyczaić się do jego specyficznego smaku oraz korzyści zdrowotnych.
Dla utrzymania wszystkich właściwości probiotycznych najlepiej przechowywać kwas chlebowy w chłodnym miejscu, jak lodówka. Należy pamiętać, że kwas chlebowy ma krótki termin przydatności do spożycia - maksymalnie 4 dni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.