Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Warzywo doskonałe. Chroni przed cukrzycą, rakiem, pomaga schudnąć

77

Seler to warzywo, które praktycznie od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Regularne sięganie po selera nie tylko pomaga schudnąć, ale także zmniejsza ryzyko wielu poważnych schorzeń. Koniecznie włącz ten produkt do swojej diety.

Warzywo doskonałe. Chroni przed cukrzycą, rakiem, pomaga schudnąć
Zupa z selera jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa (Licencjodawca)

Niezwykle popularny w polskiej kuchni seler, podobnie jak doskonale znana wszystkim marchewka i pietruszka należy do rodziny selerowatych. Warzywo to doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatki, surówki, zupy, gulaszu i zdrowych koktajli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz codziennie selera naciowego

Z korzenia selera przyrządzić także pyszne frytki, puree, kotlety, marynatę i zdrową herbatę. Poza tym, że seler wyróżnia się charakterystycznym smakiem, znajdziemy w nim takie składniki jak witamina A, B6, C i K, jod, fosfor, mangan, potas, wapń, luteolina, apigenina, kemferol oraz kwas chlorogenowy kawowy i ferulowy. Dzięki obecności wielu cennych substancji seler wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwalergiczne, antyoksydacyjne, rozkurczające i moczopędne.

Regularne spożywanie selera usprawnia pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i stanów zapalnych, przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Poza tym seler stymuluje produkcję hormonów tarczycy i jest przydatny podczas leczenia niedoczynności tego gruczołu. Zawartość znacznej ilości błonnika pokarmowego sprawia, że poprawia perystaltykę jelit, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowy i powala na długo utrzymać uczucie sytości.

Jest produktem niskokalorycznym i pomaga spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, dlatego powinny go włączyć do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Seler jest również bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią nas przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu. Ponadto stała obecność selera naciowego w codziennym jadłospisie poprawia pamięć, działa neuroprotekcyjnie i wspiera zdrowie mięśni.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Uderzyła w Ukrainę. Miasto zaatakowane międzykontynentalną rakietą balistyczną
W PRL-u dzieci się nim zajadały. Poznaj przepis na kultowy przysmak
TVN ukarany przez KRRiT za reportaż o o. Tadeuszu Rydzyku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić