Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"

156

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów wewnętrznych i jeżeli nie pracuje prawidłowo, wtedy cierpi cały nasz organizm. Nadmierne spożywanie alkoholu, niewłaściwa dieta i niektóre leki mogą poważnie jej zaszkodzić. Jak się okazuje, spożywanie jednego z najzdrowszych warzyw również wpływa niekorzystnie na kondycję wątroby, ale tylko w określonym przypadku. Co to za produkt?

Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"
Osoby mające problemy z wątrobą powinny zrezygnować z jedzenia cebuli (Getty Images, BryanSteffy)

Chyba każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nadmierne ilości alkoholu, spożywane regularnie, stopniowo wyniszczają naszą wątrobę i przyczyniają się do alkoholowego stłuszczenia lub zapalenia wątroby czy marskości tego narządu. Palenie papierosów również wpływa niekorzystnie na kondycję wątroby. Dym tytoniowy nie tylko niszczy płuca, ale zwiększa też ryzyko raka wątroby, gardła i krtani.

W profilaktyce schorzeń atakujących wątrobę istotne znacznie ma także odpowiedni sposób odżywiania. W tym celu należy wyeliminować z codziennego menu lub ograniczyć do minimum pewne produkty spożywcze. Można do nich zaliczyć m.in.: produkty o dużej zawartości soli, tłuste i smażone potrawy, wysokoprzetworzoną żywność, słodycze, fast foody, napoje słodzone i dietetyczne napoje gazowane.

Jak się okazuje, do tej listy możemy dopisać cebulę. To popularne polskie warzywo jest powszechnie uznawane za naturalny antybiotyk. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, krzem, selen, magnez i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości cennych substancji wykazuje właściwości antybakteryjne, moczopędne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Niestety ten zdrowy produkt może zaszkodzić naszej wątrobie. Cebula pobudza funkcje układu pokarmowego i stymuluje wytwarzanie żółci, która jest produkowana w wątrobie. Nadmierna aktywność procesów trawiennych i nadmiar żółci może w rezultacie obciążyć ten ważny organ. Dlatego pacjenci z dolegliwościami układu pokarmowego, np. chorobami wątroby zdecydowanie powinni ograniczyć jedzenie cebuli.

Oczywiście, nie dotyczy to tych, którzy nie mają tego rodzaju problemów zdrowotnych. Każda zdrowa osoba powinna regularnie spożywać cebulę i w pełni korzystać z jej smakowych i prozdrowotnych walorów.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Tanie wycieczki na wakacje 2022. Ekspertka zdradza najlepsze daty
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić