Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań

287

Wegetarianie są aż o 73 proc. mniej narażeni na ciężki przebieg COVID-19 niż osoby jedzące mięso - wynika z badań naukowców. Autorzy badań uważają, że zdrowsza dieta pomaga organizmowi nabyć większą odporność przeciw groźnym chorobom immunologicznym.

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań
Wegetarianie mają niższe ryzyko zakażenia COVID (Getty Images)

Badanie zostało przeprowadzone przez zespół ekspertów ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johna Hopkinsa w Baltimore w USA. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Prevention & Health". Według niego stosowanie diety wegetariańskiej lub peskatariańskiej (bezmięsnej, ale z pozostawieniem ryb) zmniejsza ryzyko rozwoju ciężkiego COVID-19.

Jak ustalili naukowcy, wśród wegetarian, którzy brali udział w badaniach, ryzyko to jest niższe aż o 73 proc. Z kolei u wśród osób jedzących ryby gorszy przebieg choroby zdarza się o 41 proc. rzadziej. Jak mówią naukowcy, nadal jest to bardzo niskie ryzyko w porównaniu do osób jedzących mięso. Ankietę przeprowadzono wśród ponad 2,8 tys. lekarzy i pielęgniarek.

Wegetarianie mają zdrowszy układ odpornościowy

W ankiecie zapytano o dietę, historię medyczną i przypadki COVID-19, dzięki czemu udało się ustalić związek między unikaniem mięsa a zmniejszeniem ryzyka ciężkiego przebiegu choroby. Eksperci uważają, że może to być spowodowane zwiększoną ilością witamin, składników odżywczych i minerałów w diecie roślinnej, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

Nie zaobserwowano jednak związku między rodzajem diety a ryzykiem zarażenia się COVID-19 lub długością choroby. Było to badanie obserwacyjne, więc nie można ustalić przyczyny, a jedynie zależność.

Wyniki naszego badania sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19 - podsumowują naukowcy.

Dieta wysokiej jakości buduje odporność

"Nie możemy mówić o jednoznacznych wynikach badań, ponieważ udział w nich wzięła niewielka liczba osób. Dlatego konieczna jest ostrożność w interpretacji wyników" - dodaje Shane McAuliffe, wiceprzewodniczący zespołu badań.

"Jednak dieta wysokiej jakości jest ważna dla zbudowania lepszego układu odpornościowego, co z kolei może wpływać na podatność na infekcję i na jej przebieg" - mówi. Jego zdaniem, jest to istotna podstawa do dalszych badań dotyczących związku między dietą a COVID-19.

Autor: BA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić