pogoda
Warszawa
14°
Kamil S. Sikora | 

Więcej cukru niż w napoju gazowanym. Zwiększa ryzyko raka skóry

23

Chociaż większości konsumentów mogłoby się wydawać, że napój pomarańczowy jest dobry dla zdrowia i urody, ostatnie badania stanowczo temu przeczą. Znany dietetyk ostrzega, napoje pomarańczowe mogą być tak samo szkodliwe dla naszego organizmu jak napoje gazowane.

Więcej cukru niż w napoju gazowanym. Zwiększa ryzyko raka skóry
Pomarańcze zawierają dużo cukru (Licencjodawca, Ashish Kumar)

Cukier w soku pomarańczowym

Sok z pomarańczy zawiera takie cenne elementy jak witamina C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo, potas i sód. Zdaniem Roberta Lustiga, autora publikacji pt. "Fat Chance: Gorzka prawda o cukrze", w pysznych napojach znajdziemy również znaczne ilości cukru.

Amerykański dietetyk twierdzi, że napój z pomarańczy ma w sobie więcej szkodliwej substancji niż napoje gazowane. Jak zaznaczył ekspert, cukier, który naturalnie występuje w pomarańczach, podobnie jak produkt znajdujący się w naszej cukiernicy, sprzyja rozwojowi cukrzycy i otyłości.

Ilość kalorii w 100 proc. naturalnym soku pomarańczowym jest większa niż w takiej samej porcji słodkiego napoju gazowanego - podkreśla dietetyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Zastosowania pomarańczy, o których możesz nie wiedzieć
NA ŻYWO

Eksperci radzą, że pomarańcze najlepiej zjadać w całości, ponieważ obecne w nich włókna wpływają korzystnie na metabolizm cukru. Dzięki temu nie dostarczamy bezpośrednio do naszej wątroby znacznych ilości tej substancji. Świeże owoce warto jeść również ze względu na dużą zawartość cennego dla naszego organizmu błonnika pokarmowego.

Sok z pomarańczy a ryzyko nowotworów

Naukowcy z Uniwersytetu Indiana w Stanach Zjednoczonych postanowili sprawdzić zależność pomiędzy spożywaniem soku z pomarańczy a ryzykiem rozwoju raka skóry. Amerykańscy eksperci przeanalizowali dane medyczne osób, które regularnie sięgały po ten napój. Po zakończeniu badań okazało się, że picie więcej niż jednej szklanki soku pomarańczowego w ciągu dnia o 54. proc. zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka. Badacze zauważyli również, że spożywanie więcej niż jednej pomarańczy dziennie podnosi prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu skóry nawet o 79 proc.

Już jedna szklanka soku dziennie zwiększa ryzyko raka. Badania sugerują znaczny wzrost ryzyka czerniaka związanego z wyższym spożyciem cytrusów – stwierdził kierownik badań dr Andrew Marley.

Naukowcy uważają, że ryzyko pojawienia się czerniaka jest związane z psoralenem, który znajdziemy w owocach cytrusowych. Ten organiczny związek chemiczny powoduje, że nasza skóra jest bardziej podatna na szkodliwe skutki nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. Zbyt długie przebywanie na pełnym słońcu bez odpowiednich środków ochronnych jest jedną z głównych przyczyn rozwoju czerniaka.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 14.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wypadek miejskiego autobusu w Krakowie. Wiadomo, kim jest sprawca
Nowe technologie na Klubowych Mistrzostwach Świata w USA
Przeżyli pożar w Pszowie. Dramatyczna relacja świadków. "Mam ciągle przed oczami"
Sąsiedzi nie wytrzymali. Wywiesili kartkę na klatce
Zmarł biskup Piotr Turzyński. Miał 61 lat
Rekordowe odszkodowanie dla pacjenta. Przestał mówić
"Wyjątkowe miejsce". Iga Świątek zdobyła się na wyznanie
Donald Trump oskarża Iran. "Mogą nas podpuszczać"
Wojciech Szczęsny rozbawił na konferencji prasowej
Łódź i inne miasta usunięte z listy trucicieli Bałtyku
Tragiczny wypadek w Koce-Basie. Rolnik zginął przygnieciony przez ciągnik
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić