Dlaczego potas?
Jednym z mechanizmów, przez które potas wpływa na ciśnienie krwi, jest jego zdolność do zwiększania wydalania sodu z organizmu. Im więcej potasu jemy, tym więcej sodu (znajdującego się m.in. w przetworzonej żywności) organizm jest w stanie wydalić z moczem.
Jako że nadmiar sodu w diecie jest jednym z głównych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, zaprzyjaźnienie się z potasem zdecydowanie jest w naszym interesie.
Potas rozszerza również naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwia przepływ krwi i zmniejsza opór naczyniowy. Te dwie jego zalety przyczyniają się więc do obniżenia ciśnienia krwi.
Potas w żywności
Potas znajduje się we wszystkich rodzajach mięsa i niektórych rybach (łosoś, dorsz, sardynki, flądra), w nabiale (mleko, jogurt), orzechach, warzywach (brokuły, groch, fasola, soczewica, ziemniaki, pomidory, dynia) i owocach (banany, cytrusy, śliwki, morele, kiwi).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według informacji podanych przez portal Medical News Today są jednak cztery soki, które najszybciej pozwolą uzupełnić poziom potasu: sok z marakui, granatów, pomarańczy i mandarynek.
W jednej szklance soku znajdziemy:
- marakuja - 687 mg potasu
- granat - 533 mg potasu
- pomarańcza - 496 mg potasu
- mandarynka - 440 mg potasu
Dla porównania przeciętny banan – często wymieniany jako dobre źródło potasu – zawiera około 358 mg tego makroelementu.
Hipokaliemia – zbyt niskie stężenie potasu
Potas jest kluczowy nie tylko dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi – wspiera cały organizm. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy (niski poziom potasu może powodować zmęczenie i problemy z koncentracją), kontroluje pracę mięśni i poziom wody w organizmie, chroni przed cukrzycą i chorobami nerek oraz wspomaga kości.
Zobacz także: Masz problemy z trzustką? Oto absolutnie zakazany sok
Stężenie tego pierwiastka we krwi powinno wynosić od 3,5 do 5,5 mmol/l. Niższe stężenie oznacza hipokaliemię, która manifestuje się poprzez osłabienie i niedowład mięśni, arytmię serca, wzrost ciśnienia krwi, wzdęcia, trądzik, przewlekłe zmęczenie, podrażnienie i omdlenia. Warto więc o obecność potasu zadbać — szklanki z sokiem w dłoń!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.