Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Więcej soli niż w wodzie morskiej. Może skrócić życie o lata

15

Producenci żywności na potęgę dodają sól do popularnych produktów. Jej ogromne ilości znajdziemy m.in. w: wędlinach, popularnych sosach, wyrobach rybnych, a nawet w gotowych sałatkach. Najnowsze badanie jednak nie pozostawiają złudzeń – nadmierne ilości soli mogą skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Więcej soli niż w wodzie morskiej. Może skrócić życie o lata
W sosach może znajdować się więcej soli niż w wodzie morskiej (Licencjodawca, Natalia Catalina Ramirez Roman)

Nie bez powodu sól jest potocznie nazywana "białą śmiercią". Lekarze od dawna ostrzegają, że jej nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju wielu poważnych schorzeń lub może zaostrzać ich objawy. Zbyt duża ilość zwiększa ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi, otyłości, chorób nerek i nowotworu żołądka.

Eksperci z Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine w Nowym Orleanie w USA przez dekadę analizowali dane medyczne pół miliona ludzi. Osoby biorące udział w badaniu wypełniali kwestionariusze dotyczące ilości spożywanej soli i okoliczności, w jakich jest dodawana do potraw. Jak się okazało, stała obecność soli w codziennym jadłospisie, może skrócić nasze życie nawet o dwa lata.

Badacze zaznaczyli, że ryzyko przedwczesnego zgonu nie jest związane z dodawaniem soli podczas przygotowania dań, ale z późniejszym ich dosalaniem. Naukowcy doszli do wniosku, że osoby, które regularnie dodatkową ilości soli do potraw, były o 28 proc. narażone na przedwczesny zgon. Kobiety żyły średnio o 1,5 roku, a mężczyźni o 2,3 roku krócej.

Warto pamiętać, że sól znajduje się nie tylko w solniczce, ale także praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: sery, wędliny, zupy w proszku, marynaty, ryby wędzone, soki warzywne i przetwory mięsne. Znaczne ilości soli znajdziemy również w większości azjatyckich sosach rybnych, sojowych i ostrygowych oraz ostrych sosach chili.

Eksperci z brytyjskiej organizacji Action on Salt dokonali analizy składu 350 różnego rodzaju artykułów spożywczych. Wyniki badań udowodniły, że np. w sosie rybnym znajduje się 10 razy więcej soli niż w wodzie morskiej, co znacznie przekracza bezpieczną dzienną dawkę sodu. Tak dużą ilość soli stwierdzono w 40 proc. badanych produktów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić