Domowy rosół na zdrowie
Domowy rosół zalecany jest osobom, które borykają się z infekcjami. Jedzenie tej zupy - ze względu na zawartość mięsa i wywaru z warzyw - korzystnie wpływa na stan gardła i górnych dróg oddechowych. Oczyszcza zatoki i niweluje objawy infekcji. W przypadku, kiedy rosół rzeczywiście ma nas wzmocnić, warto pamiętać o tym, by przygotowywać go na bazie chudego mięsa i świeżych warzyw (nie kostki rosołowej).
Do rosołu warto również dodać odrobinę cynamonu i imbiru, przypraw cenionych m.in. za właściwości przeciwzapalne. Co dokładnie sprawi ich użycie?
Dodatek imbiru w rosole
Moc przeciwzapalna i antyoksydacyjna imbiru wynika z obecności związków bioaktywnych, w tym gingeroli i shogaoli. Składniki te wykazują potężne działanie przeciwzapalne, pomagając złagodzić stany zapalne w organizmie. Imbir może także przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zahamowania procesu agregacji płytek krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i chorób układu sercowo-naczyniowego.
W ubiegłym roku światło dzienne ujrzała metaanaliza, która objęła 24 badania naukowe. Wyniki potwierdziły korzystny wpływ imbiru na poziom cukru i lipidów we krwi, choroby zwyrodnieniowe stawów, ciśnienie krwi, i biomarkery stanu zapalnego.
Co więcej, imbir stymuluje proces trawienia i ułatwia przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, co może przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Dodatek cynamonu w rosole
Cynamon cejloński również kryje w sobie bogactwo prozdrowotnych związków, takich jak aldehyd cynamonowy, kumaryna, kwas cynamonowy oraz eugenol. Te składniki wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspierając organizm w walce z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi.
Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie od 1 do 6 gramów cynamonu dziennie przez okres kilkudziesięciu dni prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów we krwi.