Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego

7

Chociaż Polacy najczęściej sięgają po nią zimą, to warto ją włączyć na stałe do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza teraz, kiedy na straganach pojawiła się już młoda kapusta. Dowiedz się, dlaczego warto konsumować to warzywo regularnie.

Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego
Bigos z młodej kapusty (Licencjodawca)

Kapusta to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, którego walory kulinarne i właściwości prozdrowotne były wykorzystywane już w starożytności. Jest łatwo dostępna przez cały rok, ale warto po nią sięgać szczególnie podczas wiosennych miesięcy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w kuchni jako podstawowy składnik bigosu czy kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Młoda kapusta w kuchni

Jest lekka i chrupiąca, wyróżnia się delikatnym i orzeźwiającym smakiem, dlatego z powodzeniem można ją również dodać do sałatki, potrawy rybnej lub dania mięsnego. Znajdziemy w niej takie cenne elementy jak: witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, flawonoidy, olejki gorczyczne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, mangan, żelazo i siarka.

Młoda kapusta. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Młoda kapusta podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, wzmacnia kondycję narządu wzroku, oczyszcza ciało z toksyn i pomaga w leczeniu ran. Poza tym dba o prawidłową krzepliwość krwi, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz wspomaga proces trawienia węglowodanów. Obecne w niej przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny.

Antyoksydanty, które posiada kapusta, zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak piersi, płuc i jelita grubego. Młoda kapusta przyspiesza także perystaltykę jelit i wymiata szkodliwe złogi pokarmowe zalegające w układzie pokarmowym.

Jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Warto wspomnieć, że regularne sięganie po ten wiosenny rarytas pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, chorobami serca i udarem mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić