Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego

7

Chociaż Polacy najczęściej sięgają po nią zimą, to warto ją włączyć na stałe do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza teraz, kiedy na straganach pojawiła się już młoda kapusta. Dowiedz się, dlaczego warto konsumować to warzywo regularnie.

Wiosenny przysmak. Chroni przed rakiem płuc i jelita grubego
Bigos z młodej kapusty (Licencjodawca)

Kapusta to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, którego walory kulinarne i właściwości prozdrowotne były wykorzystywane już w starożytności. Jest łatwo dostępna przez cały rok, ale warto po nią sięgać szczególnie podczas wiosennych miesięcy. Młoda kapusta doskonale sprawdza się w kuchni jako podstawowy składnik bigosu czy kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Młoda kapusta w kuchni

Jest lekka i chrupiąca, wyróżnia się delikatnym i orzeźwiającym smakiem, dlatego z powodzeniem można ją również dodać do sałatki, potrawy rybnej lub dania mięsnego. Znajdziemy w niej takie cenne elementy jak: witamina A, C, E, K i H, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, flawonoidy, olejki gorczyczne, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, mangan, żelazo i siarka.

Młoda kapusta. Jakie ma właściwości zdrowotne?

Młoda kapusta podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, wzmacnia kondycję narządu wzroku, oczyszcza ciało z toksyn i pomaga w leczeniu ran. Poza tym dba o prawidłową krzepliwość krwi, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz wspomaga proces trawienia węglowodanów. Obecne w niej przeciwutleniacze spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i redukują nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny.

Antyoksydanty, które posiada kapusta, zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak piersi, płuc i jelita grubego. Młoda kapusta przyspiesza także perystaltykę jelit i wymiata szkodliwe złogi pokarmowe zalegające w układzie pokarmowym.

Jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez obawy mogą po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą uporać się z nadprogramowymi kilogramami. Warto wspomnieć, że regularne sięganie po ten wiosenny rarytas pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, chorobami serca i udarem mózgu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić