Kwas chlebowy to bogactwo składników odżywczych
Ten niepozorny napój to prawdziwa skarbnica zdrowia. Kwas chlebowy to bogate źródło probiotyków, które pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
W jego skład wchodzą witaminy z grupy B, witamina C oraz liczne minerały, w tym selen, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, oraz cynk, który zbawiennie wpływa na stan włosów i paznokci.
Korzyści płynących z picia kwasu chlebowego jest naprawdę sporo
Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo
- Wsparcie dla mikrobioty jelitowej. Zawarte w kwasie chlebowym probiotyki mogą wspierać równowagę bakteryjną w jelitach, co ma pozytywny wpływ m.in. na układ nerwowy. Znacząco przyspieszają one także metabolizm.
- Wsparcie procesów trawienia. Enzymy powstające podczas fermentacji mogą wspomagać trawienie, co redukuje dolegliwości trawienne. Kwas chlebowy wspiera także przyswajalność witamin.
- Detoksykacja. Kwas chlebowy wspiera procesy detoksykacyjne w wątrobie, ułatwiając eliminację toksyn z organizmu. Ponadto witamina E zwalcza wolne rodniki i powstrzymuje procesy starzenia.
- Poprawa odporności. Dzięki probiotykom kwas chlebowy wzmacnia odporność organizmu, a witamina C dodatkowo wspomaga ten proces. Pałeczki kwasu chlebowego blokują także rozwój patogenów
Korzystny wpływ na układ krwionośny. Kwas chlebowy pomaga poprawić profil lipidowy oraz obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto ulepsza on kondycję serca.
Kwas chlebowy jest również pomocny w leczeniu migren, bólów mięśni, cukrzycy, grzybicy, zaburzeń trawienia, chorób nowotworowych oraz stwardnienia rozsianego. To także środek skutecznie przeciwdziałający artretyzmowi.
Nie brak jednak przeciwwskazań dla spożywania kwasu chlebowego. Na skład napoju powinni uważać chociażby alergicy - wiele kwasów spotykanych w sklepach jest wzbogaconych o różnorodne ulepszacze.
Jak spożywać kwas chlebowy?
Jeśli wcześniej nie próbowałeś kwasu chlebowego, warto zacząć od małych ilości i stopniowo zwiększać porcje, aby zobaczyć, jak reaguje na niego twój organizm oraz przyzwyczaić się do jego specyficznego smaku i właściwości. Warto także poszukać ulubionego napoju spośród wielu typów dostępnych w sklepach.
By zachować wszystkie korzyści probiotyczne, kwas chlebowy należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Co ważne, ten napój także smakuje najlepiej wówczas, gdy jest schłodzony. Należy pamiętać, że jego termin przydatności do spożycia wynosi zaledwie 4 dni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.