Kiszonki
Produkty spożywcze takie jak kapusta i ogórki kiszone zawierają kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji. Substancja ta wpływa korzystnie na układ immunologiczny.
Podczas naturalnego procesu konserwowania żywności wytwarzana jest witamina C, która stymuluje powstawanie i migrację białych krwinek będących komórkami układu odpornościowego.
Dlaczego warto jeść ryby?
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach również podnoszą naszą odporność. Te cenne kwasy znajdziemy głównie w tłustych gatunkach ryb. Odpowiednia ilość w organizmie omega-3 chroni przed infekcjami i schorzeniami autoimmunologicznymi.
Witamina D3
Witamina D3 chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów, co zostało potwierdzone wynikami licznych badań naukowym. Tę cenną witaminę zawierają przede wszystkim tłuste ryby takie jak śledź, łosoś i sardynka.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Żywność bogata w cynk
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ten pierwiastek śladowy dba o kondycję naszej trzustki, układu krążenia oraz prawidłową produkcję insuliny.
Niedobór cynku przyczynia się do dolegliwości dermatologicznych, zaburzeń smaku i węchu, wypadania włosów, wolniejszego gojenia się ran, barku łaknienia i obniżonej odporności.
Żeby uzupełnić poziom cynku, należy włączyć do jadłospisu ostrygi, ser żółty, kaszę gryczaną, jajka, ryby, ryż, nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona lotosu oraz białko zwierzęce, które wspomaga wchłanianie tego cennego mikroelementu.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.