pogoda
Warszawa
19°
Miał 88 lat.

Zmarł papież Franciszek

Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego

5

O dobroczynnych właściwościach czosnku i cebuli powiedziano już wiele. Teraz chińscy naukowcy odkryli, że jedzenie tych warzyw może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Włącz do diety. Chronią przed rakiem jelita grubego
(123RF)

Czosnek i cebula w walce z rakiem jelita grubego

Naukowcy ze szpitala Uniwersytetu Medycznego w Chinach postanowili zbadać nawyki żywieniowe chorych na raka jelita grubego. W tym celu porównano dwie grupy: pacjentów cierpiących na ten nowotwór z taką samą liczbą osób zdrowych. W obu znajdowało się po 833 osób. Badani byli podzielni ze względu na płeć, wiek i miejsce zamieszkania.

Badacze przeprowadzili wywiady z uczestnikami dotyczące ich stylu życia i preferencji żywieniowych. Swoje wnioski opublikowali na łamach dziennika ''Asia Pacific Journal of Clinical Oncology''. Okazuje się, że osoby, które spożywają dużo czosnku, cebuli, pora i innych warzyw cebulowych, mają o 79 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do osób, które spożywają niewielkie ilości tych warzyw.

Jak przekonuje kierownik badań dr Zhi Li, im więcej spożywamy warzyw cebulowych, tym nabywamy lepszą ochronę przed chorobami nowotworowymi.

Właściwości przeciwnowotworowe cebuli i czosnku

To nie pierwszy raz, kiedy cebuli i czosnkowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy od lat badają wpływ spożycia czosnku na ryzyko wystąpienia nowotworów. W badaniach Iowa Women's Study wykazano, że kobiety, które spożywają duże ilości czosnku, mają o 50 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu do kobiet, które jadły go sporadycznie.

Badania wykazały również, że spożycie czosnku i innych warzyw cebulowych obniża ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka. Efekt ochronny wzrasta wraz z ilością spożywanych warzyw cebulowych.

Działanie przeciwnowotworowe czosnku i cebuli może mieć związek z ich właściwościami przeciwbakteryjnymi i ochronnymi. Substancje zawarte w czosnku i cebuli mogą blokować tworzenie się substancji rakotwórczych i hamować ich aktywność.

Według Światowej organizacji Zdrowia (WHO), dorosły człowiek powinien spożywać dziennie ok. 1 ząbek świeżego czosnku lub ok. 1,2 g suszonego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Karmiła piersią na weselu. Tak zareagowali przyjaciele. "To bolało"
Koszmar na Malediwach. Rosjankę chwycił rekin. "Ból niewyobrażalny"
Sceny z festiwalu. Byk wpadł w tłum gapiów
Zabili jej syna. Tak wspomina rozmowę z papieżem. "Odczuł nasz ból"
Siedział na szlaku i ogryzał patyk. Niezwykłe nagranie z Tatr
Papież Franciszek nie żyje. Ekspert o następcy: "Człowiek środka"
"Szczekanie NATO", "wielka Rosja" i "zbyt dużo gejów". Po słowach papieża wrzało
Co dalej ze zmianami papieża Franciszka? "Zaskoczyła nas jego śmierć"
Lany poniedziałek w 2000 roku. Dziś Polska byłaby oburzona takim zachowaniem
Kluczowe cytaty papieża. Mówił o wojnie, homoseksualistach, migrantach
Tłumy w Tatrach. Pokazali, co dzieje się na szlaku
Tłumy w Watykanie żegnają papieża. Są też wierni z Polski
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić