Mleko ryżowe, jest bogate w cenne witaminy, minerały i błonnik, które wzmacniają kondycję naszego organizmu. Wprawdzie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie oznacza to, że warto po nie sięgać regularnie. Ten produkt spożywczy jest wyprodukowany na bazie ryżu, w którym często kumuluje się toksyczny dla naszego organizmu arsen.
Potwierdziły to wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców. Badacze z Uniwersytetu w Aberdeen postanowili sprawdzić skład mleka ryżowego sprzedawanego w sklepach. Jak się okazało, w większości tego rodzaju napojów można znaleźć ilości arsenu, które trzykrotnie przekraczają dopuszczalne normy zawartości tego pierwiastka w wodzie w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.
Czytaj także: Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni
Eksperci zauważyli, że zdecydowanie mniej tego szkodliwego pierwiastka znajduję się w mleku ryżowym przygotowanym samodzielnie w domu. Zdaniem naukowców z Wielkiej Brytanii napój z białego ryżu, który został oczyszczony z otrębów zawierający arsen, jest zdrowszą alternatywą dla mleka na bazie ryżu pełnoziarnistego, czyli brązowej odmiany tego zboża.
Dlaczego arsen jest niebezpieczny?
Nadmiar tego pierwiastka w naszym codziennym jadłospisie sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Arsen wykazuje również właściwości kancerogenne, zwiększający tym samym ryzyko nowotworu skóry, płuc, układu moczowego, nerek i wątroby. Jego zbyt wysokie stężenie w organizmie może wywołać również stan zapalny przewodu pokarmowego oraz rogowacenie, zapalnie i przebarwienie skóry. Dlatego w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów ryżowych zanieczyszczonych arsenem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleka ryżowego powinny unikać zwłaszcza kobiety spodziewające się dziecka i najmłodsi konsumenci, którzy nie ukończyli 5. roku życia.