Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Woda nie pomoże. Tak pozbędziesz się pestycydów z nowalijek

46

Wiosenne warzywa, czyli nowalijki, pojawiają się na straganach już marcu. Niestety okazuje się, że pięknie wyglądające przysmaki mogą być silnie skażone pestycydami. Dowiedz się, jak pozbyć się z nich toksycznych substancji.

Woda nie pomoże. Tak pozbędziesz się pestycydów z nowalijek
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw o owoców? (Licencjodawca, Karolina Adamska)

Wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny w warzywniakach i na straganach pojawiają się pierwsze warzywa, które kuszą nas swoim kolorem, zapachem i smakiem. Do nowalijek możemy zaliczyć: rzodkiewkę, sałatę masłową, szczypiorek, młodą marchewkę, rzeżuchę, natkę pietruszki cebulę dymkę i pomidory.

Młode marcowe i kwietniowe warzywa bardzo często kojarzą nam się z wiosenną niskokaloryczną dietą bogatą w witaminy, związki mineralne i inne prozdrowotne elementy. Dlatego wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te pozornie zdrowe produkty mogą zawierać znaczne ilości pestycydów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposoby mycia owoców i warzyw

Te środki stosuje się w celu ochrony roślin przed chwastami, insektami i grzybami. Niestety ich pozostałości często znajdują się na warzywach i owocach, przez co ich jedzenie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

W tym przypadku duża ilość pestycydów jest związana z krótkim okresem wegetacji nowalijek. Zebrane warzywa nie są na tyle długo przechowywane, żeby te niebezpieczne związki chemiczne mogły się rozłożyć.

Jak zatem pozbyć się pestycydów w spożywanych przez nas produktach? Przede wszystkim przed zjedzeniem warzyw powinniśmy je dokładnie umyć. Niestety nie zawsze użycie samej wody pomoże pozbyć się szkodliwych substancji z ich powierzchni.

O wiele skuteczniejszym sposobem jest przygotowanie wodnej kąpieli z dodatkiem sody oczyszczonej. W tym roztworze warzywa należy trzymać przez 15 minut.

Silna broń w walce z pestycydami i bakteriami to również woda z octem jabłkowym lub spirytusowym. W mieszance wody i octu (w proporcji 3:1) warzywa powinny być moczone przez ok. 30 minut. Kolejną rzeczą, którą możemy zrobić, żeby uniknąć szkodliwego wpływu pestycydów na naszą kondycję zdrowotną, jest upewnienie się, że kupowane przez nas warzywa pochodzą z ekologicznej uprawy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić