Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Woda nie pomoże. Tak pozbędziesz się pestycydów z nowalijek

46

Wiosenne warzywa, czyli nowalijki, pojawiają się na straganach już marcu. Niestety okazuje się, że pięknie wyglądające przysmaki mogą być silnie skażone pestycydami. Dowiedz się, jak pozbyć się z nich toksycznych substancji.

Woda nie pomoże. Tak pozbędziesz się pestycydów z nowalijek
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw o owoców? (Licencjodawca, Karolina Adamska)

Wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny w warzywniakach i na straganach pojawiają się pierwsze warzywa, które kuszą nas swoim kolorem, zapachem i smakiem. Do nowalijek możemy zaliczyć: rzodkiewkę, sałatę masłową, szczypiorek, młodą marchewkę, rzeżuchę, natkę pietruszki cebulę dymkę i pomidory.

Młode marcowe i kwietniowe warzywa bardzo często kojarzą nam się z wiosenną niskokaloryczną dietą bogatą w witaminy, związki mineralne i inne prozdrowotne elementy. Dlatego wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te pozornie zdrowe produkty mogą zawierać znaczne ilości pestycydów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposoby mycia owoców i warzyw

Te środki stosuje się w celu ochrony roślin przed chwastami, insektami i grzybami. Niestety ich pozostałości często znajdują się na warzywach i owocach, przez co ich jedzenie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

W tym przypadku duża ilość pestycydów jest związana z krótkim okresem wegetacji nowalijek. Zebrane warzywa nie są na tyle długo przechowywane, żeby te niebezpieczne związki chemiczne mogły się rozłożyć.

Jak zatem pozbyć się pestycydów w spożywanych przez nas produktach? Przede wszystkim przed zjedzeniem warzyw powinniśmy je dokładnie umyć. Niestety nie zawsze użycie samej wody pomoże pozbyć się szkodliwych substancji z ich powierzchni.

O wiele skuteczniejszym sposobem jest przygotowanie wodnej kąpieli z dodatkiem sody oczyszczonej. W tym roztworze warzywa należy trzymać przez 15 minut.

Silna broń w walce z pestycydami i bakteriami to również woda z octem jabłkowym lub spirytusowym. W mieszance wody i octu (w proporcji 3:1) warzywa powinny być moczone przez ok. 30 minut. Kolejną rzeczą, którą możemy zrobić, żeby uniknąć szkodliwego wpływu pestycydów na naszą kondycję zdrowotną, jest upewnienie się, że kupowane przez nas warzywa pochodzą z ekologicznej uprawy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić