Arsen w ryżu
Brytyjskie media obiegła informacja o za wysokim stężeniu arsenu w popularnych produktach z dodatkiem ryżu. Wyniki badań z University of Sheffield's Institute for Sustainable Food opublikowanych w czasopiśmie ‘’Ecotoxicology and Environmental Safety’’ dowodzą, że aż 28 z 55 próbek ryżu sprzedawanego w Wielkiej Brytanii zawierało poziom arsenu przekraczający przepisy Komisji Europejskiej dotyczące ryżu przeznaczonego do spożycia przez niemowlęta lub małe dzieci.
Profesor Andy Meharg z Uniwersytetu w Belfaście uważa, że dzienna norma ryżu spożywanego przez dzieci może wynosić maksymalnie 30 gramów. Ekspert ostrzega też, że częste spożywanie arsenu przez dzieci może odbić się negatywnie na ich dalszym rozwoju. Ten pierwiastek może zahamować ich wzrost, obniżyć inteligencje i uszkodzić układ odpornościowy.
Według naukowców arsen najczęściej występuje w ryżu. Powodem obecności tego niebezpiecznego pierwiastka są pestycydy stosowane na jego plantacjach.
Arsen w organizmie
Poza tym arsen dostaje się do naszego jedzenia przez** powietrze i wodę. Znajdziemy go w ciemnym mięsie i warzywach. **Tuńczyk, makrela, kapusta, jarmuż, kalafior i brukselka – to produkty, po które należy sięgać z umiarem i wybierać tylko te z upraw ekologicznych.
Czytaj też: Okrutna i krwawa rozrywka w RPA. Alarmujące dane
Spożywanie alkoholu również może zwiększać poziom arsenu w naszym organizmie. Według badań, osoby pijące codziennie wino lub piwo, mają większe stężenie tego metalu o 20 procent. Co za tym idzie - rośnie prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl