Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wprowadź do diety. Naukowcy potwierdzili. Hamuje namnażanie komórek rakowych

4

Niektórzy jej nie znoszą i nie mogą jeść ze względu na to, że jest ostra. Papryczka chili kryje w sobie tymczasem mnóstwo zdrowotnych korzyści, potwierdzanych przez liczne badania naukowe. Zawiera składniki, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Oto dlaczego warto codziennie urozmaicać nią posiłki.

Wprowadź do diety. Naukowcy potwierdzili. Hamuje namnażanie komórek rakowych
Zielona papryczka chili to bogactwo zdrowia (Licencjodawca, bkkstocker)

Papryczka chili, mimo intensywnego smaku, jest szczególnie polecana osobom z problemami jelitowymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga oczyszczać jelita z zalegających resztek pokarmowych. Co więcej, kapsaicyna obecna w papryczce chroni przed rozwojem bakterii Helicobacter pylori, co jest istotne w zapobieganiu wrzodom żołądka.

Ostra papryczka jest też doskonałym sprzymierzeńcem w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących schudnąć. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczów, a posiłki z jej dodatkiem zapewniają dłuższe uczucie sytości.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badania, w których kapsaicynę podawano zwierzętom laboratoryjnym. Odkryli, że substancja ta skutecznie zahamowała rozwój komórek nowotworowych, nie mając jednocześnie szkodliwego wpływu na organizm zwierząt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

To jednak nie koniec zalet kapsaicyny. Badania wykazały także, że w odpowiednich dawkach związek ten reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie i obniża jego poziom we krwi. Korzyści dla zdrowia przynoszą również produkty spożywcze bogate w ten związek.

Zaskakujące jest także to, że kapsaicyna może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i zapalenia trzustki, co zostało potwierdzone przez kanadyjskich naukowców. Ponadto zielona papryczka chili przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, co jest kluczowe dla zdrowia układu krążenia. Najkorzystniejsze jest regularne dodawanie tej przyprawy do posiłków.

Chili ma również inne pozytywne właściwości, takie jak wspomaganie regeneracji organizmu, wzmacnianie odporności, ochrona przed infekcjami, oczyszczanie dróg oddechowych oraz działanie rozgrzewające.

Autor: DAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Odkryj tajemnice nocy. Sprawdź swoją wiedzę w łamigłówce
Ojciec zaginionego Krzysia Dymińskiego nie wytrzymał. "Nie ma mojej zgody"
Mocne słowa gen. Skrzypczaka. "Wystarczy na 10 dni"
Pasażer próbował otworzyć drzwi samolotu. Maszyna była 9 km nad ziemią
Programy komputerowe, które ułatwiają życie. Czy znasz je wszystkie?
Hiszpanie piszą o Lewandowskiej. Otwiera nowy biznes
Wytyczne księdza ws. kolędy. Mieszkańcy: "To już tradycja"
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić