Aby nasz organizm pracował na najwyższych obrotach, w naszej codziennej diecie powinna znajdować się odpowiednia ilość błonnika. Najwięcej włókna pokarmowego zawierają m.in. produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, fasola, brukselka, kapusta, ziemniaki, jabłka, orzechy, kasza gryczana oraz jaglana i jęczmienna. Spożywając regularnie produkty bogate w błonnik, poprawimy perystaltykę jelit, unikniemy problemów z wypróżnianiem, szybciej zrucimy zbędne kilogramy i obniżymy stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
*Chcąc zadbać o jelita, należy również zrezygnować z używek. *Do czynników ryzyka raka jelita grubego można zaliczyć palenie papierosów i regularne picie alkoholu. Wyniki wielu badań naukowych potwierdzają, że nawet jedno piwo dziennie zwiększa ryzyko chorób układu pokarmowego. Po wypiciu napoju zawierającego procenty, obecny w naszym organizmie alkohol etylowy przekształca się w aldehyd octowy, który działa negatywnie na wątrobę i jelita. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała ten związek za jedną z substancji kancerogennych.
W trosce o dobrą kondycję jelit powinniśmy także włączyć do naszego menu lecznicze rośliny. Napar z mięty, melisy, rumianku, ziela krwawnika, kopru włoskiego, lebiodki czy dziurawca usprawni proces trawienny, pobudzi wydzielanie soku żołądkowego, a także pomoże na wzdęcia i bóle brzucha.
Kolejnymi czynnikami, które wpływają korzystnie na prawidłową pracę jelit są: odpowiednia ilość odpoczynku, unikanie nadmiernego stresu, regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Chcąc uniknąć poważnych problemów związanych z układem pokarmowym, powinniśmy częściej sięgać po soki wyciśnięte ze świeżych owoców i warzyw oraz naturalne probiotyki (kiszonki). Unikać należy tłustych, ciężkostrawnych potraw, żywności wysokoprzetworzonej i produktów o wysokiej zawartości cukru.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl