Kawa z awokado skutecznie spala tłuszcz i dodaje energii. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 25 ml zimnej kawy,
- pół awokado,
- 90 ml mleka migdałowego,
- 3 kostki lodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka miodu dobrej jakości.
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy ze skórki i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. Wszystko miksujemy, do momentu aż mieszanka uzyska kremową konsystencję.
Pomimo tego, że awokado jest kalorycznym owocem i zawiera sporo tłuszczu, pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i usprawnia metabolizm. Dzięki temu obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W awokado znajdziemy m.in.: witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, potas, fosfor i mangan.
Cynamon również obecny w koktajlu odchudzającym usprawnia proces przemiany materii, spala tłuszcz, reguluje stężenie cukru we krwi i hamuje napady głodu. Ta niskokaloryczna przyprawa wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Napój zawiera także kofeinę, która działa pobudzająco, poprawia koncentrację i pomaga szybciej spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Kawa z awokado pochodzi z Indonezji i jest znany w tej części świata jako Es Alpukat. Niektórzy dodają do tego energetyzującego shake'a gałkę lodów i podają jako deser.