Składniki odżywcze siemienia lnianego
Łacińska nazwa siemienia lnianego to Linum usitatissimum, co oznacza "bardzo przydatne". Nic dziwnego - suplementacja dwiema łyżkami stołowymi siemienia lnianego dostarcza nam:
- 110 kalorii,
- 6 gramów węglowodanów,
- 4 gramy białka,
- 8,5 grama tłuszczu,
- 6 gramów błonnika,
- 0,6 miligrama manganu (26 proc. zalecanego dziennego spożycia),
- 0,4 miligrama tiaminy/witaminy B1 (22 proc. zalecanego dziennego spożycia),
- 80 miligramów magnezu (20 proc. zalecanego dziennego spożycia),
- 132 miligramy fosforu (14 proc. zalecanego dziennego spożycia),
- 0,2 miligrama miedzi (12 proc. zalecanego dziennego spożycia),
- 5 miligramów selenu (8 proc. zalecanego dziennego spożycia).
Siemię lniane zawiera również dużą ilość witaminy B6, kwasu foliowego (witaminy B9), żelaza, potasu i cynku.
Wpływ siemienia lnianego na zdrowie
Wysoka zawartość błonnika zawartego w siemieniu lnianym pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom, wspierając zdrową florę bakteryjną jelit i proces utraty wagi. Lignany w siemieniu lnianym mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworu (w tym rakowi piersi i prostaty), a tłuszcze omega-3 są niezbędne dla zdrowia mózgu i serca.
Siemię lniane wspiera kontrolę poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz nawilża skórę. Pomaga również zmniejszyć objawy menopauzy i zaburzeń równowagi hormonalnej.
Kiedy spożywać siemię lniane?
Interesującym aspektem siemienia lnianego jest jego działanie w zależności od pory dnia, w której jest spożywane. Spożywanie go rano — na czczo — może pomóc w oczyszczeniu układu pokarmowego, poprawić trawienie, zniwelować bóle żołądka, zgagę, refluks, nadkwasotę, wrzody i nadżerki oraz dostarczyć energii na cały dzień.
Spożywanie siemienia lnianego wieczorem może natomiast działać łagodząco, wpłynąć na poprawę jakości snu (dzięki zawartości tryptofanu), poprawić samopoczucie oraz zapewnić uczucie sytości, które pozwoli ograniczyć wieczorne podjadanie.
Jak przygotować siemię lniane?
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych z siemienia lnianego, eksperci zwykle zalecają jego zmielenie. Siemię spożywane w formie "mączki lnianej" sprawia, że organizm trawi cały zawarty w nim błonnik. Nasiona spożywane w całości nie mają szans na dostarczenie ciału wszystkich składników odżywczych.
"Mączkę lnianą" warto dodawać do owsianek, makaronów i sałatek w formie surowej. Niezależnie jednak od wybranego sposobu, siemię lniane jest doskonałym sposobem na wzmocnienie zdrowia i polepszenie jakości życia!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.