Profil odżywczy oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, zwłaszcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, które są znane z korzyści dla zdrowia serca. Jest też dobrym źródłem witaminy E i K. Co więcej, zawiera szereg unikalnych związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających, takich jak oleuropeina, oleokantal i oleacyl.
Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek
Wsparcie dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Kwas oleinowy, główny składnik tłuszczowy oliwy z oliwek, obniża ryzyko rozwoju chorób serca. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek mogą zapobiegać utlenianiu LDL ("złego") cholesterolu, jednegi z kluczowych czynników prowadzących do choroby wieńcowej.
Wsparcie dla zdrowia układu pokarmowego. Oliwa z oliwek ułatwia trawienie i działa jako prebiotyk, który wspiera zdrowe bakterie jelitowe.
Wsparcie dla zdrowia kości. Badania sugerują, że konsumpcja oliwy z oliwek może poprawiać zdrowie układu kostnego, dzięki zawartości witaminy K i związków fenolowych, które pomagają w utrzymaniu gęstości mineralnej kości.
Przeciwdziałanie procesom zapalnym. Oleokantal, związek fenolowy zawarty w oliwie z oliwek, wykazuje działanie przeciwzapalne porównywalne z ibuprofenem. Może więc pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.
Poprawa zdrowia skóry. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i przeciwutleniaczy, oliwa z oliwek może pomóc w ochronie skóry przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, związanych z procesem starzenia.
Zbawienny wpływ na zdrowie mózgu. Przeciwutleniacze w oliwie z oliwek mogą pomóc w ochronie komórek mózgu przed uszkodzeniem, potencjalnie opóźniając postęp chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer.
To właśnie tego ostatniego aspektu dotyczy analiza, której wyniki zaprezentowano ostatnio podczas kongresu NUTRITION 2023 w Bostonie. To pierwsze badanie, w którym zbadano związek między dietą a śmiercią z powodu demencji.
Niższe ryzyko śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych
Naukowcy przeanalizowali kwestionariusze żywieniowe i zapisy zgonów ponad 90 tys. Amerykanów (60 tys. Kobiet i 30 tys. Mężczyzn), którzy uczestniczyli w badaniach kontrolnych pracowników ochrony zdrowia w latach 1990-2018 i na początku badania mieli średnio 56 lat.
Okres obserwacji trwał więc 28 lat. Z analizy wynikało zaś jasno, że ci z uczestników, którzy spożywali więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, byli o 28 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu demencji niż ci, którzy oliwę z oliwek spożywali rzadko.
Z naszego badania wynika, że oliwa bezsprzecznie wspiera zdrowie mózgu. Korzyści mogą wynikać ze związków przeciwutleniających, które bezpośrednio wpływają na mózg. Ale mogą też wynikać z korzystnego wpływu na układ krążenia, a mniej więcej połowa przypadków demencji jest przecież spowodowana chorobą naczyniową — powiedziała Anne-Julie Tessier, współautorka badań i doktor habilitowana w Harvard TH Chan School of Public Health.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.