Szkodliwe dla zdrowia związki powstające podczas grillowania
Reumatoidalne zapalenie stawów powoduje ból, obrzęk i sztywność stawów dłoni, stóp oraz nadgarstków. Do rozwoju choroby dochodzi, gdy układ odpornościowy przez pomyłkę atakuje komórki wyściełające stawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż dokładne przyczyny choroby nie są znane, nowe badanie powiązało grillowanie z początkowym rozwojem reumatoidalnego zapalenia stawów. Wszystko przez WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Te toksyczne dla środowiska substancje powstają podczas spalania węgla, ropy, gazu, drewna lub grillowania mięsa i innych produktów spożywczych. Chemikalia powstają również podczas palenia tytoniu.
Z nowego badania opublikowanego w czasopiśmie BMJ Open Journal wynika, że wdychanie WWA zwiększa ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Wnioski opierają się na trwających 9 lat analizach.
Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów
W testach przeprowadzonych przez National Health and Nutrition Examination Survey wzięło udział prawie 22 000 osób. Spośród wszystkich uczestników 1418 osób cierpiało na reumatoidalne zapalenie stawów.
Od każdej osoby pobrano próbki krwi i moczu, a następnie poddano analizie. U 7090 uczestników wykryto WWA, a u 7129 lotne związki organiczne. Osoby z obecnością WWA w organizmie były o 80 procent bardziej narażone na zapalenie stawów.
Poziomy WWA są zwykle wyższe u dorosłych, którzy palą, a inne źródła narażenia na WWA obejmują środowiska wewnętrzne, spaliny samochodowe, gaz ziemny, dym z ognisk opalanych drewnem lub węglem, opary z asfaltowych dróg oraz spożywanie grillowanych lub zwęglonych potraw – wyjaśnia autor badania, doktor Christopher D'Adamo, z University of Maryland School of Medicine w Baltimore
Jest to pierwsze badanie, które powiązało wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Dalsze badania mogą pomóc ustalić dokładne przyczyny tej zależności i dokładne mechanizmy odpowiadające za rozwój choroby.