Japońscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzili badania, które trwały aż 11 lat. Wykazali, że regularne spożywanie konserwowych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka nawet o 50 proc.
W badaniach opublikowanych w ''American Association for Cancer Research" uczestniczyło 40 tys. Japończyków w średnim wieku. Naukowcy wykazali, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn i 1 na 1300 kobiet rocznie. Ma to związek z nadmiernym spożyciem soli.
Marynowane warzywa mogą doprowadzić do raka żołądka
W Japonii marynowanie warzyw jest bardzo popularnym sposobem przygotowywania żywności. W tym kraju je się takie potrawy nawet kilka razy dziennie. Niestety marynowane warzywa mają dużą zawartość soli, a jej nadmiar bardzo szkodzi naszemu organizmowi.
Naukowcy już wcześniej ostrzegali przed innymi produktami znacząco zwiększającymi ryzyko zachorowania na raka żołądka. Chodzi m.in. o alkohol, czerwone mięso i produkty wysokoprzetworzone bogate w tłuszcze trans oraz cukry proste.
Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA