Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Erling Kagge
Erling Kagge | 

Wymiata cholesterol z tętnic i chroni przed miażdżycą. Pij przez 6 tyg.

39

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi może doprowadzić do miażdżycy i innych poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Żeby wyrównać jego poziom, należy zastosować odpowiednie leki lub zmienić nawyki żywieniowe. Sprawdź, jakie produkty spożywcze pomogą nam obniżyć zły cholesterol LDL i podnieść poziomedobrego cholesterolu HDL.

Wymiata cholesterol z tętnic i chroni przed miażdżycą. Pij przez 6 tyg.
Sok z aronii wymiata cholesterol. (Getty Images)

Jabłka i aronia

Jabłka zawierają pektyny, czyli rodzaj błonnika, który oczyszcza nasze jelita z substancji zawierających cholesterol. Te owoce są również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które wspomagają układ trawienny.

Natomiast aronia dostarcza antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Wystarczy pić codziennie przynajmniej jedną szklankę soku z aronii przez 6 tygodni, żeby wyregulować stężenie cholesterolu we krwi.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest tłoczony na zimno i zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomogą obniżyć zły cholesterol LDL. Jeżeli będziemy go częściej dodawać go do sałatek, zamiast używać go do smażenia, to na pewno wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.

Kasze

Kasze (zwłaszcza jęczmienne) zawierają sporo błonnika, który pomoże nam w obniżeniu cholesterolu. Kasz gryczana posiada przeciwutleniacze, które działają pozytywnie na nasz układ krwionośny. Kasza jaglana jest bogatym źródłem lecytyny, która dba o odpowiedni przepływ krwi, dzięki czemu zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych i tym samym chroni przed udarem.

Płatki owsiane

Kolejnym produktem zawierającym znaczne ilości błonnika, jest owsianka. Żeby wzbogacić smak płatków owsianych i zwiększyć ich właściwości zdrowotne, możemy dodać do nich owoce, np. jabłka.

Winogrona

Winogrona zawierają flawonoidy – związki chemiczne, które bezpośrednio wpływają na zły cholesterol LDL. Poza tym flawonoidy zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi oraz działają przeciwzapalnie, oczyszczająco i przeciwnowotworowo, dlatego powinny występować w naszej diecie jak najczęściej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 16.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nowy trend z udziałem zwierząt. Weterynarz apeluje: nie róbcie tego!
W stanie Nowy Jork poderwali drony. Poszukują dwuletniego Kalafiora
Sąd obstaje przy swoim. 5 lat więzienia za spowodowanie wypadku z 3 ofiarami śmiertelnymi
Wypadek awionetki na Śląsku. Policja: są ranni
To już pewne. Burza geomagnetyczna nad Polską
Wilki pod Krakowem. Zagryzły zwierzęta. Mieszkańcy się boją
Grupowe zakażenie salmonellą w Kętrzynie. 19 osób wciąż w szpitalach
Tragiczny wypadek żołnierzy. Służyli na granicy z Meksykiem
Zignorował znak i zderzył się z miejskim autobusem. Kierowca z Ukrainy usłyszał zarzut
Ronaldo i Messi zagrają razem? Twierdzi, że jest to możliwe
Plaga włamań nad polskim morzem. Mieszkańcy wzięli sprawy w swoje ręce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić