Choroba Leśniowskiego-Crohna to jeden z rodzajów nieswoistych zapaleń jelit. Cierpią na nią zazwyczaj osoby w przedziale wiekowym od 20. do 40. roku życia. Schorzenie to atakuje nie tylko jelita, ale także przełyk, żołądek i niekiedy ściany przewodu pokarmowego. Mimo tego, że w ostatnich latach medycyna poszła daleko do przodu, to przyczyny wystąpienia tej dolegliwości jelit nie są do końca wyjaśnione.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Symptomy choroby Leśniowskiego-Crohna przebiegają w różnych etapach. Są momenty, gdy objawy się nasilają i fazy, w których następuje ich złagodzenie. Pacjenci najczęściej skarżą się na boleści i skurcze w prawej części brzucha. Nierzadko towarzyszą im biegunki, wzdęcia, zbyt wysoka temperatura ciała, utrata wagi, zmęczenie, niedokrwistość, bak apetytu, pojawienie się krwi w stolcu oraz afty i owrzodzenia w jamie ustnej.
Objawy choroby mogą się nasilać z powodu niewłaściwego sposobu odżywiania. Pacjenci powinni wykluczyć ze swojego jadłospisu przede wszystkim napoje gazowane, alkoholowe i te na bazie kofeiny.
Niewskazane jest również jedzenie ziemniaków, grochu, brokułów, kalafiora, kapusty, fasoli, pikantnych i tłustych potraw oraz produktów zawierających sztuczny słodzik o nazwie sorbitol. W przypadku zdiagnozowania choroby, pacjent powinien ustalić z lekarzem lub dietetykiem dalsze wytyczne dotyczące swojego menu i bezwzględnie ich przestrzegać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl