Jednym z produktów powszechnie używanym prawie w każdej kuchni, jest olej roślinny. Jednak nie każda odmiana oleju powinna występować w naszym codziennym jadłospisie. Olej słonecznikowy może wpływać negatywnie na zdrowie, a konkretnie na stawy. Wyniki najnowszych badań naukowych potwierdziły, że ten bardzo popularny tłuszcz roślinny wykazuje właściwości prozapalne. Regularne stosowanie oleju na bazie nasion słonecznika zwiększa ryzyko pojawienia stanów zapalnych w organizmie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dotyczy to zwłaszcza stawów w ramionach, dłoniach, kolanach i stopach. Szkodliwość oleju słonecznikowego wynika z dużej zawartości nienasyconych kwasów omega-6 i małej ilości kwasów omega-3. Nadmiar omega-6 w diecie może przyczynić się do nasilenia objawów związanych z zapaleniem stawów.
Spożywanie produktów bogatych w te kwasy powinny ograniczyć szczególnie pacjenci, którzy znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę. Należy pamiętać, że nienasycone kwasy omega-6 występują nie tylko w oleju słonecznikowym. Znajdziemy je również w kukurydzy i soi. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak w nieodpowiednich ilościach mogą nam zaszkodzić.
W trosce o dobrą kondycję naszych stawów, zamiast oleju słonecznikowego lepiej sięgną po zdrowsze zamienniki takie jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. W tych rodzajach tłuszczów występuje właściwy stosunek zawartości kwasów omega-6 względem kwasów omega-3.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl