Lekarze i eksperci żywieniowi od dłuższego czasu ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania sprzyja rozwojowi dolegliwości ze strony układu pokarmowego i chorób nowotworowych, w tym raka jelita grubego. W trosce o zdrowie naszych jelit powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów bogatych w cukier, białego pieczywa, wysokoprzetworzonej żywności, kalorycznych potraw, alkoholu i fast foodów.
Warto również pamiętać o zachowywaniu właściwych odstępów pomiędzy posiłkami i włączyć do codziennego jadłospisu większą ilość warzyw, owoców i zbóż bogatych w błonnik pokarmowy, kefiru i kiszonek. W profilaktyce nowotworu jelita grubego duże znacznie ma również regularna aktywność fizyczna i utrzymywanie właściwej masy ciała.
- 95 proc. wszystkich raków powstaje w wyniku złych czynników środowiskowych i niewłaściwego stylu życia. Obciążenie genetyczne jest drugą przyczyną zachorowania na raka jelita grubego. Mniej więcej 3-5 proc. raków jest wynikiem zespołu uwarunkowanego genetycznie - podkreślił podczas rozmowy z WP abcZdrowie kierownik Kliniki Gastroenterologii w Narodowym Instytucie Onkologii i CMKP, prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła.
Zobacz także: Zakazane dla jelit. Zwiększają ryzyko groźnego raka
O rozwoju komórek nowotworowych w jelitach mogą świadczyć nawracające biegunki, zaburzony rytm wypróżnień, zaparcia, wzdęcia i przewlekłe zmęczenie. Są to symptomy, które wiele osób przez długi czas bagatelizuje. Do bardziej niepokojących objawów można zaliczyć: zmianę wyglądu stolca, obecność krwi w kale, niedokrwistość oraz nagłą utratę wagi niezwiązaną ze zmianą diety, nadmiernym wysiłkiem fizycznym lub zażywaniem niektórych leków.
Żadnych z wyżej wymienionych dolegliwości nie wolno lekceważyć, zwłaszcza jeśli nie ustępują samoistnie. Pamiętajmy, że im wcześniej zostanie podjęta diagnoza i wdrożone odpowiednie leczenie, tym większa szansa na powrót do zdrowia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.