Słodzone napoje gazowane
Tego rodzaju produkty w większości przypadków zawierają znaczne ilości cukru i innych szkodliwych substancji. Regularne sięganie po napoje gazowane dostarcza do naszego organizmu pustych kalorii, a także wpływa niekorzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, jelit, żołądka, wątroby i trzustki.
Alkohol
Światową Organizację Zdrowia (WHO) od dawna ostrzega przed destrukcyjnym wpływem napojów alkoholowych na naszą kondycję zdrowotną. Dotyczy to nie tylko osób, które ukończyły 40 rok życia, ale każdej grupy wiekowej. Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju poważnych chorób wątroby oraz nowotworu krtani, trzustki, prostaty, jelit, żołądka i piersi.
Jogurt
Jogurt pitny jest naturalnym probiotykiem, który wpływa pozytywnie na kondycję naszych jelit. Niestety, wiele z nich zawiera duże ilości cukru i kalorii. Dlatego przed wyborem jogurtu powinniśmy dokładnie zapoznać się z jego składem umieszczonym na opakowaniu.
Napoje energetyczne
Energetyki to popularny zamiennik kawy, który chętnie spożywają osoby w każdym wieku. Zanim sięgniemy po ten pobudzający napój, pamiętajmy, że znajdziemy w nim nie tylko kofeinę, ale również sporo cukru. Tego typu trunki są szkodliwe zwłaszcza dla osób po czterdziestce. Napoje energetyczne wywołują skoki ciśnienia tętniczego, przyczyniając się tym samym do zawału serca i udaru mózgu.
Herbata odchudzająca
Pijąc herbatę odchudzającą, chcemy podkręcić swój metabolizm i szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto jednak mieć na uwadze, że tego rodzaju mikstury usuwają z organizmu nie tylko zbędne produkty przemiany materii i toksyczne substancje, ale również cenne sole mineralne i witaminy. Poza tym mogą zaszkodzić naszym jelitom.
Kawa
Prozdrowotne właściwości kawy zostały udowodnione naukowo, jednak spożywanie jej w nadmiarze wypłukuje z organizmu wapń, który jest podstawowym budulcem naszych kości i zębów. Niedobór tego cennego pierwiastka sprzyja rozwojowi osteoporozy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie dnia bez kawy, lepiej zrezygnujmy z takich szkodliwych dodatków jak cukier, bita śmietana czy tłuste mleko.