Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wyniszczają żołądek i trzustkę. Tanie i smaczne, ale powinny być zakazane

191

Substancje chemiczne, które znajdziemy w przetworzonej żywności, nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. I chociaż produkty z ich dodatkiem są tanie, smaczne i łatwo dostępne, to lepiej z nich zrezygnować, bo ich regularne spożywanie może mieć nieodwracalne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Przetworzona żywność nie jest zdrowa
Przetworzona żywność nie jest zdrowa

Czy przetworzone produkty spożywcze są szkodliwe?

Żywność przetworzona ma niską wartość odżywczą i jest tucząca. To sprawia, że nawet osoby jedzące duże ilości przetworzonych produktów mogą być tak naprawdę niedożywione. Niedobory witamin i składników mineralnych połączone z niezdrową dietą mogą przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, nadwagi i otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, a nawet chorób nowotworowych. Eksperci ostrzegają też, że substancje chemiczne mogą wywołać poważne reakcje alergiczne.

Moim zdaniem wszystkie produkty żywnościowe, w których został zmieniony skład chemiczny, są niezdrowe, ponieważ nie spełniają funkcji żywności - nie wpływają pozytywnie na odżywienie organizmu - powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Na jakie szkodliwe dodatki do żywności należy uważać? Do tych o potencjalnie rakotwórczym działaniu możemy zaliczyć aspartam (E951), azotan sodu (E250) oraz kwas fosforowy (E338). Znajdziemy je w wędlinach, serkach topionych, napojach gazowanych, sosach i galaretkach. Szkodliwe dla naszego organizmu są również: guma arabska (E414), erytrozyna (E127) czy benzoesan sodu (E211) i akrylamid.

Dodatki te mogą nie tylko powodować wysypki na skórze, ale też wyniszczają wątrobę, żołądek i trzustkę. Te szkodliwe składniki znajdziemy w chipsach, frytkach, gotowych zupach, sosach, napojach gazowanych, wyrobach cukierniczych, garmażeryjnych, konserwach mięsnych i rybnych oraz gotowych przetworach owocowych. Potencjalnie toksyczne dla naszego organizmu dodatki to również: karagen (E407) używany do zagęszczania konserw i wędlin oraz sacharyna (E954) i czerwień Allura (E129), które znajdziemy w napojach gazowanych, budyniach czy galaretkach.

Czy wszechobecnej chemii w żywności można uniknąć? Na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów? Okazuje się, że tak! Wystarczy wybierać produkty naturalne i uważanie czytać etykiety. Nawet podczas wyboru tak popularnych w Polsce pierogów lepiej kupić produkt ze sprawdzonego źródła.

Pierogi kupione w sklepie zawierają substancje konserwujące i zostały poddane różnym procesom chemicznym bądź fizycznym mającym na celu przedłużenie ich trwałości. Natomiast pierogi kupione w garmażerce często produkowane są naturalnymi, ''babcinymi'' metodami, bez zbędnych substancji dodatkowych – podsumowuje Milena Głaz w rozmowie z WP abcZdrowie.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić