Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Wypij herbatę. Kubeł witamin i rozgrzanie

3

Czy wiesz, że pigwa - zwana polską cytryną - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna i kemferol? Te związki chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się komórek i zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych. Jej działanie przeciwstarzeniowe jest zaledwie pierwszym z wielu powodów, dla których warto ją spożywać!

Wypij herbatę. Kubeł witamin i rozgrzanie
Dlaczego warto jeść pigwę? (Licencjodawca, Merrimon)

Mimo że tradycyjnie jej owoce są spożywane głównie w sezonie jesienno-zimowym, coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na potrzebę włączenia jej do diety całorocznej.

Bogactwo składników odżywczych

Pigwa wyróżnia się niezwykle bogatym profilem odżywczym. Znajdują się w niej witaminy A i D (kluczowe dla zdrowia wzroku, skóry, kości i zębów) oraz witamina C, która promuje zdrowy układ odpornościowy, sprzyja absorpcji żelaza oraz poprawia syntezę kolagenu.

Nie brakuje w niej również witamin z grupy B, których rola w procesach metabolicznych i wsparciu układu nerwowego jest nie do przecenienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Pigwa dostarcza również ważnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód, które są niezbędne dla wielu funkcji w organizmie - od zdrowia kości po regulację ciśnienia krwi.

Zawiera również cenne dla zdrowia skóry i układu odpornościowego pierwiastki śladowe: cynk, miedź i selen.

Korzyści dla układu trawiennego

Pigwa była tradycyjnie stosowana w medycynie ludowej jako środek na problemy trawienne.

Zawiera błonnik pokarmowy, który pomaga w trawieniu, przyspiesza ruch treści pokarmowej przez jelita i pozwala kontrolować masę ciała poprzez generowanie uczucia sytości. Zawiera również sorbitol, który działa jak naturalny środek przeczyszczający.

Działanie bakteriobójcze

Związki zawarte w pigwie, takie jak kwercetyna, kemferol i pektyna, wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Badania potwierdziły ich skuteczność w walce z patogenami, w tym bakterią Helicobacter pylori, która może prowadzić do wrzodów żołądka.

Wsparcie dla zdrowia serca

Oprócz przeciwutleniaczy, pigwa zawiera pektynę, która obniża poziom LDL (złego cholesterolu), zmniejszając ryzyko chorób serca.

Jej właściwości przeciwzapalne oraz badania wskazujące na potencjalne korzyści z obniżenia ciśnienia krwi, czynią ją ważnym składnikiem diety wspierającej zdrowie serca.

Jej różnorodne korzyści sprawiają, że warto ją docenić nie tylko jako składnik sezonowych potraw, ale jako kluczowy element zdrowej diety.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić